Voel je je angstig en heb je behoefte aan een omgeving die vertrouwen uitstraalt? Wil je thuis een fijne plek maken waar je goed kunt aarden en ontspannen?

Kleuren spelen niet alleen belangrijke rol in de uitstraling van je interieur, ze hebben veel invloed op hoe jij je voelt. Als we een wandje schilderen, kiezen we vaak op gevoel. Maar je kunt ook gebruikmaken van de wetenschap om de perfecte tint te kiezen.

Dit is hoe je kleur kunt zien

Kleuren bestaan niet in de fysieke wereld. Om een lang verhaal kort te maken: dat we kleuren toch kunnen zien, komt omdat we verschillen in de golflengten van licht kunnen waarnemen. Deze golflengten worden opgepikt aan de achterkant van onze ogen. Verschillende delen van onze hersenen – waaronder het gebied dat emoties en herinneringen verwerkt – zetten deze prikkels vervolgens om in beeld.

Aangeleerd of universeel

De hele dag door word je zowel fysiologisch als emotioneel gezien beïnvloed door kleur. Hoe jij reageert op kleur, is grotendeels aangeleerd. Als geel jou een frivool gevoel geeft, zou dat kunnen komen door een associatie met geel uit je verleden. De betekenis die we aan kleur geven, is soms ook cultureel bepaald. In het westen linken we blauw bijvoorbeeld aan mannelijkheid en roze aan vrouwelijkheid. Fun fact: vroeger was roze juist een kleur voor jongens. Maar kleuren kunnen ook een universele reactie oproepen. Zo ontdekte een Duits onderzoeksteam op het gebied van kleurwetenschap dat een bril met blauwe lenzen de alertheid kan bevorderen.

Experimenteren met kleuren

Wil je kleurenpsychologie toepassen in je huis? Je kunt eens beginnen met ontdekken wat het effect van deze kleuren op jouw stemming is:

Blauw voor kalmte

De lievelingskleur van veel mensen staat voor betrouwbaarheid, loyaliteit, rust en zekerheid. Het is een koele kleur die doet denken aan de lucht en de zee. Door die associaties voel je je bij blauw al snel op je gemak.

Paars voor spiritualiteit

Paars is een emotionele kleur die doet denken aan mysteries en spiritualiteit. Paars kan tegelijkertijd opwekkend en stimulerend zijn. We verbinden deze kleur ook vaak aan intelligentie, elegantie en rijkdom.

Geel voor optimisme

De kleur van de zon straalt warmte, licht en positiviteit uit. Geel in huis kan zorgen voor extra energie en je creativiteit een boost geven.

Rood voor passie

We noemen rood vaak de kleur van de liefde. Het is een opvallende kleur die warmte en passie oproept. Rood kan ook zorgen voor meer (fysieke) energie en je aanzetten tot het nemen van actie.

Bruin om te gronden

Bruin straalt eerlijkheid, aardsheid en geborgenheid uit. Het is een bescheiden kleur die vertrouwen geeft.

Groen voor gezondheid

Dé kleur van de natuur, van frisse blaadjes en geurig gras. Bij groen denken we al snel aan frisheid en gezondheid. Lichtere groene tinten geven je een sereen gevoel. Bij donkere groene tinten denk je eerder aan prestige en rijkdom.

Zoals gezegd roepen kleuren roepen niet alleen positieve gevoelens en herinneringen op, maar ook negatieve. Zo kun je rood ervaren als gepassioneerd, maar ook als agressief. En waar bruin de een helpt aarden, vindt de ander het een saaie en nietszeggende kleur. Experimenteer dus vooral om te ontdekken wat werkt voor jou.

Lees ook

happyleven.nl/kleuren-zien/

happyleven.nl/kleuren-voelen/

Of kijk ook voor mooie en interessante en kleurrijke producten op happyleven.nl/shop/

Het Boek

Dit zeer informatieve en praktisch boek helpt je om de natuurlijke kracht van kleuren te ontdekken en ze toe te passen in je leven.. ga verder

Aura & Chakra's

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Aura en Chakra Posters, o.a. uitleg over de lagen van de Aura en Chakra's ga verder

Meditatie & Kleur

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Meditatiekaarten, mooie kleurrijke kaarten met de 7 basischakra's  inclusief Affirmaties..  ga verder

Kleur-rijke producten

Handige producten zoals boeken over kleuren, meditatie en yoga, Aura soma, klankschalen, mandala's en nog veel meer..  ga verd​​er