Kleurenpsychologie is eigenlijk heel logisch. Weinig mensen houden van de winter, omdat het zo grauw is. Het is niet voor niets dat mensen in dit seizoen lichttherapie ondergaan. Wij hebben licht nodig, want zonder licht geen leven. Iedereen wordt blij van licht en licht bevat delen die kleurrijk zijn. Dit is niet alleen een oppervlakkige liefde voor kleur, maar  het heeft ook een functie. Kleurenpsychologie werkt zowel lichamelijk, als geestelijk. Als je blij bent doe je kleding aan dat kleurrijk is, en als je aan het rouwen bent zwart. Kleur zegt iets over jou. Marketeers gebruiken al lange tijd, kleurmarketing. Je onthoudt namelijk het eerst de kleur van bijvoorbeeld een logo of verpakking, en daarna pas dingen als vormgeving. Ik roep nu KLM, en ik weet zeker dat je gelijk de kleur blauw ziet. Of niet? Maar het roept ook allerlei associaties en emoties op, en hier spelen ze op in. Ik zal je hieronder eerst vertellen hoe kleur ‘werkt’. Vervolgens vertel ik wat een kleur vertelt over voedingseigenschappen en welke symboliek wordt verbonden aan deze kleuren in de kleurenpsychologie. Is hier een verband?

 

Ik ben een vrouw van emoties en voor mij geldt: Voeding vult niet alleen je buik, maar ‘voedt’ ook je geest.  Hoe? Licht bevat kleur, en deze kunnen we waarnemen door de frequentie ervan. Kleurtrillingen komen voor 80% binnen door je zicht. De overige 20% door je huid en voeding. Je huid pikt als een soort antenne de trillingen op en leidt het naar binnen tot in je cellen. Zelfs als je ze niet kunt zien.  De frequenties geven impulsen aan de stimulering van al je lichaamsfuncties.  Dat kleuren en kleureffecten helende krachten hebben, weten ze in Oosterse culturen al eeuwen. Kleurenpsychologie in de dop. Ze merkten namelijk al lange tijd geleden op dat zon/licht de stemming bepaalt van het collectieve gedrag. En ook met kleurbrillen zijn er onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat kleuren je stemming veranderen. Nu blijkt dat onze cellen ook levenslicht uitstralen, namelijk biofotonen. De natuur is ook kleurrijk; Fruit- en groentesoorten met dezelfde kleur hebben dezelfde overheersende vitamines en mineralen. Maar nog belangrijker, voedsel slaat ook (zon)licht op en dit komt weer vrij bij het verteringsproces.

Soms kunnen zwangere vrouwen of kleine kinderen, trek krijgen in aarde of klei. Dit wordt veroorzaakt door een ernstig ijzertekort. Trekken bepaalde kleur categorieën in groente en fruit je dan als je zit in een bepaalde psychologische ontwikkeling in je leven? In mijn boek en op deze website staan de psychologische betekenissen van kleuren. Bestel het boek hier.

KLEURENPSYCHOLIGIE IN DE MEDISCHE WERELD

Dat kleuren iets doen met je lichaam staat vast. Zelfs in ziekenhuizen word er nu rekening mee gehouden. Na langdurig onderzoek bleek bijvoorbeeld, dat kinderen die hun temperatuur niet op peil kunnen houden, de temperatuur met 0.2 graden omhoog gaat in een magenta omgeving. Terwijl het in een blauwe ruimte afneemt. En ook in de decoratie en verf op de muren gebruiken ze het. Van de ouderwetse grauwe kleuren wordt niemand blij. Op een afdeling met dementerende patiënten wordt bijvoorbeeld smaragdgroen gebruikt voor meer helderheid. Niet voor niets werkt de psychische en medische wereld steeds meer met kleurenpsychologie. Het doet wat met je! Let er eens op of je in een bepaalde stemming, voorkeur geeft aan bepaalde kleuren eten. Misschien kunnen we mijn theorie dan ook wetenschappelijk onderbouwen op empirische basis.

 

https://happyleven.nl/boek/

 

Tekst: Plezier in de keuken