Berichten,  Gezondheid,  Kleur,  Kleurenpsychologie

Kun je kleur voelen?

Heb je ooit rood van woede gezien? Ooit een blauwtje gelopen? Misschien heeft je beste vriend een nieuwe fiets gekregen en was je groen van jaloezie? Of keek je door een roze bril? Hoe zit het met al deze kleuren die verband houden met emoties? Kun je leren om kleur te voelen?


Kunstenaars

Kunstenaars weten al eeuwen dat kleuren menselijke emoties kunnen beïnvloeden. De eerste kunstenaars hebben misschien gewoon geprobeerd de kleuren in de scènes voor hen na te bootsen, maar het duurde niet lang voordat kunstenaars werken creëerden die volledig uit hun verbeelding voortkwamen. 


Al honderden jaren gebruiken kunstenaars unieke kleuren om hun werken aangenaam te maken voor het oog en het hart.


Misschien heb je gemerkt dat bepaalde kleuren je aan lijken te spreken. Krijgt rood bijvoorbeeld je aandacht? De makers van stopborden hopen van wel!


Of hoe zit het met geel? Vallen bepaalde tinten geel je op? De mensen die schoolbussen in de VS geel hebben gemaakt, geloven dat een bepaalde kleur schoolbussen meer opvalt en daarom veiliger maakt.

In moderne tijden hebben psychologen en fysiologen kleuren bestudeerd en hun effecten op menselijke emoties. Talrijke onderzoeken hebben een samenhang aangetoond tussen kleuren en onze emoties.

Kun jij bijvoorbeeld raden welke kleur de meest positieve emoties oproept, zoals vrede, hoop en geluk? Het is groen! Waarom? Wetenschappers weten het niet zeker, maar sommigen denken dat het iets te maken kan hebben met hoe vaak de kleur groen in de natuur voorkomt.

Met welke emoties worden andere kleuren geassocieerd? Geel heeft de neiging om geluk en opwinding op te wekken. Zou het kunnen zijn dat de kleur geel ons doet denken aan de zon en de zomer?


Hoewel we soms zeggen dat we ons blue voelen, ons in de put voelen, wordt de kleur blauw ook vaak geassocieerd met gevoelens zoals rustgevende kalmte en ontspanning. Misschien komt dit door een verband met de kleur blauw en de oceaan of de lucht.

Negatieve gevoelens gaan over het algemeen gepaard met kleuren als zwart en grijs. Zwart veroorzaakte bij veel mensen vroeger (en misschien nog) gevoelens van angst, woede en depressie, denk aan een bijvoorbeeld een zwarte kraai. Wetenschappers vermoeden dat dit te wijten kan zijn aan het verband tussen de kleur zwart en rouw en tragedie.


Evenzo leidde grijs tot gevoelens van verdriet en verveling. Enig vermoeden waarom? Onderzoekers denken dat het kan zijn omdat de kleur grijs wordt geassocieerd met wolken en slecht weer.

Andere kleuren kunnen een mengeling van emoties oproepen, afhankelijk van elk individu. Neem bijvoorbeeld rood. Voor sommigen wordt de kleur rood geassocieerd met liefde en romantiek. Bij anderen kan het echter gedachten van bloed en woede oproepen.Eigen ervaring

Naast dat kleuren een eigen trilling-eigenschap hebben, kan een reactie op kleuren bij jou ook een eigen persoonlijke ervaring oproepen. Jouw ervaring zal waarschijnlijk anders zijn dan die van iemand anders, omdat jouw reacties afhangen van je persoonlijke voorkeuren en je eerdere ervaringen met kleuren.

Als je favoriete kleur bijvoorbeeld zwart is en je favoriete sportteam draagt zwart, dan reageer je waarschijnlijk zeer positief op zwart. Op dezelfde manier kun je negatief reageren op groen, als je persoonlijk niet van groen houdt en in het verleden slechte ervaringen hebt gehad met groene dingen. Leuk om uit te proberen 
Klaar om het volledige spectrum aan kleuren te ontdekken? Zoek een vriend(in) of familielid om je te helpen bij een of meer van de volgende oefeningen:


  • Welke gevoelens associeer je met verschillende kleuren? Pak verschillende gekleurde vouwblaadjes. Kijk een voor een naar de kleuren en schrijf de woorden of gevoelens op die in je opkomen als je naar elke kleur kijkt. Pak elk stukje papier vast en voel de kleur wanneer je ernaar kijkt. Vraag vervolgens je vriend(in) of familielid hetzelfde te doen. Welke woorden of gevoelens associeert hij of zij met elke kleur? Bespreek de resultaten met elkaar. Over welke kleuren ben je het eens? Over welke kleuren voel jij je anders?


  • Vraag aan je vriend(in) of familielid om tegenover je te komen zitten. Sluit je ogen. Vraag dan aan hem of haar om een gekleurd vouwblaadje in jouw handen te leggen. Haal even diep adem en begin met voelen. Welke kleur heb jij in je handen, kun je het voelen?


  • Kijk nu eens naar je huis. Hoeveel kamers heeft het? Welke emotie zou je graag willen hebben in welke kamer? Welke emoties zou je in die ruimtes willen koesteren of welke emotie heb je daar nodig? In een slaapkamer is het bijvoorbeeld niet handig om rode muren te hebben omdat rood voor onrust kan zorgen tijdens de slaap. 


Een paar voorbeelden van emoties die bij bepaalde kleur- trillingen horen. Houd er dus rekening mee dat je ook je eigen ervaring bij een bepaalde kleur kunt hebben. Ga dus op je gevoel af bij het kiezen van de juiste kleur.


Rood

Rood is een krachtige kleur, de kleur van passie, energie, vuur en levenskracht.


Oranje

Oranje staat voor een warm, open en een gezellig gevoel. Van oranje krijg je een positief gevoel! Het is een opwekkende kleur die je van nieuwe energie kan voorzien. Oranje staat ook symbool voor spiritueel ontwaken.


Geel

Geel is een vrolijke, zonnige en sprankelende kleur. Geel geeft je energie.


Groen

Groen is natuurlijk de kleur van de natuur. Het geeft een ontspannend en verzachtend gevoel en geeft nieuwe kracht en energie. Groen staat voor harmonie en evenwicht.


Blauw

Een blauwe lucht of een blauwe zee geeft je een ruimtelijk gevoel, een gevoel van vrijheid. De kleur blauw is een koele kleur en maakt onze geest helder en in balans.

Kleur-rijke producten


Het Boek

Dit kleurrijke, informatieve en praktische boek helpt je om de natuurlijke kracht van kleuren te ontdekken en ze toe te passen in je leven.. ga verder


Aura & Chakra's

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Aura en Chakra Posters, met o.a. uitleg over de lagen van de Aura en Chakra's ga verderMeditatie & Kleur

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Power Meditatiekaarten, van de 7 Basis Chakra's, inclusief Affirmaties..  ga verderKleur-rijke producten

Unieke producten zoals boeken over het gebruik van kleur in je leven, meditatie en yoga, Klank schalen, Aura soma, en meer..  ga verder 


Meer Artikelen

De overgang!Hoe weet je dat het zover is? We hebben de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje gezet en vertellen je er meer over en wat je eraan kunt ....

​​Doe de overgang testVeel vrouwen ervaren tijdens de overgangsjaren fysieke en emotionele veranderingen die hun dagelijks leven sterk kunnen beïnvloeden.Wil je weten of je al in de overgang ​zit? ​Maak ....

Edelstenen & Chakra's ​Chakra's en edelstenen zijn ​al eeuwenlang een ​mooie combinatie. Edelstenen kunnen door hun unieke eigenschappen en kleur een belangrijke rol spelen bij de werking van de Chakra's ....