Alle Artikelen,  Bewustzijn & Persoonlijke groei,  Mind & Meditatie

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd


Een opgeruimd huis is meer dan alleen een esthetische keuze; het heeft een diepgaand effect op ons innerlijke welzijn en onze gemoedstoestand. Het gezegde "opgeruimd huis, opgeruimd hoofd" geeft de nauwe relatie weer tussen onze fysieke omgeving en onze mentale gesteldheid. 

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een opgeruimd huis en hoe het bijdraagt aan een rustige en heldere geest.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd


Een toevluchtsoord van rust

Stel je voor dat je thuiskomt na een drukke dag en in plaats van een rommelige en chaotische omgeving, wordt je begroet door een georganiseerde en opgeruimde woonruimte. Een opgeruimd huis fungeert als een toevluchtsoord van rust, waar je kunt ontspannen en ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven. Een opgeruimde omgeving biedt een gevoel van controle en stabiliteit, wat essentieel is voor een gezond mentaal welzijn.


Verminderde stress en angst

Wanneer je omringd bent door rommel en wanorde, kan het je mentale belasting verhogen en stress en angst veroorzaken. Een overvolle kamer of een overvolle kast kan ons overweldigd laten voelen en het moeilijker maken om helder te denken. Daarentegen biedt een opgeruimd huis een gevoel van kalmte en geeft het je de mogelijkheid om je te concentreren op de belangrijke dingen in het leven.


Verbeterde productiviteit

Een opgeruimde omgeving draagt bij aan een betere productiviteit. Wanneer je huis netjes is georganiseerd, kun je gemakkelijker je taken uitvoeren en je concentreren op wat gedaan moet worden. Je hoeft geen tijd te verspillen aan het zoeken naar verloren voorwerpen of het herstellen van chaos. Dit geeft je een gevoel van voldoening en helpt je om efficiënter te werken.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd


Positieve gemoedstoestand

Een opgeruimd huis kan je stemming aanzienlijk verbeteren. Het geeft je een gevoel van vreugde en tevredenheid wanneer je je omgeving ordelijk en netjes ziet. Daarnaast kan het opruimen zelf een therapeutische werking hebben. Het geeft je de kans om bewust bezig te zijn, je gedachten te ordenen en een gevoel van voldoening te ervaren wanneer je een taak voltooit. Een positieve gemoedstoestand is essentieel voor een gezond mentaal welzijn.


Ruimte voor groei en creativiteit

Wanneer je huis overzichtelijk is, ontstaat er letterlijk ruimte voor groei en creativiteit. Een opgeruimde omgeving stimuleert je om nieuwe ideeën te verkennen, jezelf te uiten en nieuwe hobby's te ontdekken. Door de afwezigheid van visuele afleidingen kun je je beter concentreren op je creatieve projecten en je volledig onderdompelen in je passies.

Conclusie

Een opgeruimd huis gaat dus verder dan het schoonmaken en organiseren van je fysieke ruimte. Het heeft een diepgaand effect op ons mentaal welzijn en onze gemoedstoestand. Een opgeruimd huis creëert een omgeving van rust, vermindert stress en angst, verbetert de productiviteit, bevordert een positieve gemoedstoestand en biedt ruimte voor groei en creativiteit.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het opruimen van je huis en geniet van de vele voordelen die het met zich meebrengt voor je geestelijke gezondheid.

Oefening

Een eenvoudige oefening die je kunt volgen om je huis gemakkelijk op te ruimen:

 1. Kies een kamer: Begin met het selecteren van één kamer om mee te beginnen, zoals de woonkamer, slaapkamer of keuken.

 2. Verzamel benodigdheden: Zorg ervoor dat je alle benodigde schoonmaakmiddelen, opbergdozen, vuilniszakken en andere benodigdheden bij de hand hebt.

 3. Sorteer en beslis: Ga door elk item in de kamer en sorteer ze in drie categorieën: houden, doneren/verkopen en weggooien. Wees kritisch en vraag jezelf af of je het item echt nodig hebt of er vreugde uit haalt.

 4. Maak ruimte: Begin met het opruimen van oppervlakken, zoals tafels, bureaus en planken. Verwijder onnodige items en zorg ervoor dat elk object een vaste plek heeft.

 5. Organiseer opbergruimtes: Ga verder met het organiseren van kasten, laden en kasten. Gebruik opbergdozen, manden of ladeverdelers om kleine items georganiseerd te houden. Label de dozen om het gemakkelijker te maken om spullen te vinden.

 6. Minimaliseer decoraties: Minimaliseer het aantal decoratieve items en accessoires om een opgeruimde uitstraling te behouden. Kies enkele favoriete stukken die je vreugde brengen en verwijder de rest.

 7. Maak schoon: Neem de tijd om de ruimte grondig schoon te maken. Stof af, stofzuig, dweil de vloeren en zorg ervoor dat alles er fris uitziet.

 8. Herhaal in andere kamers: Ga door met het volgen van dezelfde stappen in andere kamers totdat je het hele huis hebt opgeruimd.

 9. Onderhoud regelmatig: Houd je huis opgeruimd door regelmatig kleine taken uit te voeren, zoals het dagelijks opruimen van rondslingerende spullen en wekelijks schoonmaken.

 10. Geniet van de resultaten: Neem de tijd om te genieten van je opgeruimde huis. Voel de rust en helderheid die het met zich meebrengt en wees trots op je inspanningen.

Deze oefening kan je helpen om stap voor stap je huis op te ruimen op een gemakkelijke en gestructureerde manier.

Vergeet niet om geduldig te zijn en jezelf te belonen na elke voltooide ruimte. Succes met het opruimen van je huis!

Extra tip: Na het opruimen en schoonmaken van je huis, kun je je huis ook nog energetisch reinigen met een Smudge van Witte Salie, een Palo Santo stick of een Smudge Spray met Witte Salie en Palo Santo

Bekijk ook onze interessante Happy Guides - Magic Smudge

Websites voor inspiratie

Hier zijn enkele websites die bij het onderwerp "Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd" passen:

 1. The Minimalists (theminimalists.com): Deze website is gewijd aan het bevorderen van een minimalistische levensstijl en bevat waardevolle bronnen, artikelen en podcasts over het minimaliseren van bezittingen en het creëren van een opgeruimde leefomgeving.

 2. Zen Habits (zenhabits.net): Een populaire blog gericht op eenvoud, minimalisme en het vinden van innerlijke rust. Het biedt praktische tips en adviezen voor het opruimen van je huis en het vereenvoudigen van je leven.

 3. FlyLady (flylady.net): FlyLady is een systeem dat helpt bij het organiseren en schoonhouden van je huis. De website biedt een stapsgewijze aanpak, routines en advies om je te begeleiden bij het bereiken van een opgeruimde omgeving.

 4. Becoming Minimalist (becomingminimalist.com): Deze website richt zich op het bevorderen van minimalisme en een bewustere levensstijl. Het bevat artikelen, boekrecensies en inspirerende verhalen om je te helpen bij het opruimen en vereenvoudigen van je leven.

 5. Apartment Therapy (apartmenttherapy.com): Hoewel het zich richt op het inrichten en stylen van huizen, biedt Apartment Therapy ook tips en ideeën voor het organiseren en opruimen van verschillende ruimtes. Het bevat inspirerende artikelen en foto's om je te helpen bij het creëren van een opgeruimde en esthetisch aantrekkelijke leefomgeving.

 6. Marie Kondo (www.konmari.com) Op de website van Marie Kondo, de oprichter van de KonMari-methode, vind je waardevolle informatie en inspiratie om je huis en leven te transformeren door middel van opruimen en organiseren. Marie Kondo heeft internationale bekendheid verworven met haar boeken, zoals "The Life-Changing Magic of Tidying Up", en haar Netflix-serie "Tidying Up with Marie Kondo"

Deze websites bieden waardevolle informatie en hulpmiddelen om je te inspireren en te begeleiden bij het creëren van een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd. Ze kunnen je helpen bij het ontwikkelen van routines, het minimaliseren van bezittingen en het creëren van een harmonieuze leefomgeving.

Ontdek onze Happy Guides vol inspiratie, oefeningen en inzichten

Inzichten

Happy Guides

Ontdek onze inspirerende Happy Guides vol inspiratie, verhelderende oefeningen en diepgaande inzichten.

Deze Happy Guides zijn dé sleutel tot een leven vol vreugde en vervulling.


Laat je inspireren en begin je reis naar een gelukkige levensstijl.

Interessante Artikelen

Natuurlijke harmonie begint wanneer de Chakra's in je lichaam in balans zijn. In dit artikel "​Zijn jouw Chakra's uit balans? Ontdek het hier!" leer je hoe je zelf je energiecentra ...

Lees meer

​Het zien van kleuren heeft een belangrijke functie in je leven. Om kleuren te zien komt er licht via de pupil in het oog binnen. De lens die direct achter ...

Lees meer

Alle levende wezens zijn omgeven door een Aura, een ovaalvormige, gekleurde band van geluid, licht en vibratie. De menselijke Aura wordt ook wel eens een psychisch energieveld genoemd.De kleuren van ...

Lees meer

Volg jij al een van onze online cursussen?

Happy Leven! - De plek voor spiritualiteit en bewustzijn. Do more of what makes you happy!

HAPPY LEVEN ACADEMY

Meer inzicht in jezelf met onze online cursussen in bewustzijn, spiritualiteit en gezondheid.

Ervaar meer flow en happiness, geef jezelf een cadeau voor het leven.

Professionele online cursussen | Inclusief Toets | Certificaat van deelname | Handige tools | Online Video's | Print-Outs