Alle Artikelen,  Bewustzijn & Persoonlijke groei,  Mind & Meditatie

Dealen met je depressie

Alles voelt als een zware opgave als je met een depressie te maken hebt. Naar het werk gaan, een praatje maken met vrienden of gewoon uit bed komen kan al een behoorlijke worsteling zijn.

Er zijn gelukkig meerdere manieren die je kunt doen om met de symptomen van een depressie om te gaan en de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Lees deze 9 tips om te dealen met je depressie.

9 tips pm te dealen met je depressie


1. Zorg voor sociale steun

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jezelf met een depressie te helpen, behalve therapie, is het ontwikkelen van sterke sociale steun.

Voor sommigen kan dit betekenen dat ze sterkere banden moeten aangaan met vrienden of familie. Als je weet dat je er op kunt rekenen dat dierbaren klaar staan om te helpen wanneer jij het moeilijk hebt, kan dit je depressie aanzienlijk verbeteren.


2. Verminder stress

Wanneer je onder stress staat, maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. Dat kan soms heel goed zijn, want het helpt je om je voor te bereiden op alles wat stress in je leven veroorzaakt, maar op de lange termijn kan het echter veel problemen veroorzaken, waaronder depressie.

Hoe meer manieren je gebruikt om stress te verminderen, hoe beter, omdat het het risico op depressie vermindert.

Fijne manieren om stress te verminderen zijn:


3. Beweeg meer

Op het moment dat je lichamelijk actief bent, heb je aantoonbaar minder risico om een depressie te ontwikkelen. Van sporten en bewegen kun je je dus opgewekter en vrolijker voelen. Maar wanneer je je depressief voelt is het soms wel wat lastiger om jezelf in actie te brengen. Begin daarom met kleine stapjes.

Pak je yogamat erbij en doe desnoods alleen eerst wat strekoefeningen. Daarna kun je er e.v.t. wat yoga oefeningen aan toevoegen. Youtube heeft genoeg aanbod.

Leuke en mooie yogamatten vind je hier >>

deal met je depressie


4. Verbeter je slaapgezondheid

Slaap en stemming zijn nauw met elkaar verbonden. Uit studie blijkt dat 80% van de mensen met een depressieve stoornis slaapstoornissen ervaart.

Misschien heb je het gevoel dat je gewoon niet in slaap kunt vallen. Of misschien heb je daarnaast moeite om uit bed te komen omdat je je de hele tijd uitgeput voelt.

Goede slaapgezondheid kan de sleutel zijn om de kwaliteit en kwantiteit van je slaap te verbeteren.


Tip: Schakel elektronica minstens een uur voordat je naar bed gaat uit. Kies voor weinig licht om een boek te lezen of doe een andere ontspannende activiteit, zoals een meditatie, lees een vrolijk boek of luister een ontspannend muziekje. Denk voordat je gaat slapen aan leuke dingen die je hebt meegemaakt, zo val je fijner in slaap.

Gebruik je bed alleen om in te slapen en voor seksuele activiteit. Als je in je bed of in je slaapkamer werkt, kan dit ertoe leiden dat je je bed eerder met stress dan met ontspanning associeert.5. Eetgewoonten aanpassen

Er zijn veel essentiële voedingsstoffen voor je hersenen die depressie kunnen beïnvloeden. Een onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat een tekort aan zink in je lichaam de symptomen van depressie verhoogt

Het verbeteren van je dieet kan je dus helpen om de symptomen van je depressie te verminderen.

Denk hierbij aan:

  • Probeer minder vaak fast-food te eten, hier zitten alleen maar ongezonde vetten in waar je niet vrolijker van wordt.
  • Vermijd zoveel mogelijk suiker. Suiker geeft een tijdelijke energie, maar daarna zorgt het juist voor vermoeidheid.

Probeer dagelijks de kleuren van de regenboog te eten! Dan heb ik het niet over snoepjes 😉 Lees ook het artikel "Eet de regenboog"6. Leer hoe je negatieve gedachten kunt stoppen

Depressie zorgt er niet alleen voor dat je je slecht voelt, het kan er ook voor zorgen dat je negatiever gaat denken. Het veranderen van die negatieve gedachten kan je humeur verbeteren.

Cognitieve gedragstherapie is een type therapie dat werkt om algemene patronen van negatief denken, cognitieve vervormingen genaamd, te veranderen en depressie te elimineren.

Daarnaast zijn er ook veel zelfhulpboeken, apps en online cursussen die je kunnen helpen bij het leren hoe je je ongezonde denkpatronen kunt veranderen.

Bekijk hiervoor ook de online cursus 'Chakra Healing'


7. Versla uitstelgedrag

Symptomen van depressie, zoals vermoeidheid en concentratiestoornissen, maken uitstelgedrag verleidelijk.

Maar pas op, dingen uitstellen voedt je depressie! Het kan namelijk leiden tot meer schuldgevoelens, zorgen en stress.

Belangrijk is het om deadlines te gaan stellen en je tijd goed in te plannen. Stel kortetermijndoelen in en zet je in om de belangrijkste dingen als eerste gedaan te krijgen. Elke taak die je met succes voltooit, zal je helpen de gewoonte van uitstelgedrag te doorbreken. 

Tip: Probeer er even bij stil te staan wanneer je een taak voltooit hebt en wees trots op jezelf!


dealen met je depressie8. Krijg grip op je huishoudelijke taken

Tijdens een depressie kan het moeilijk zijn om huishoudelijke taken uit te voeren, zoals afwassen of rekeningen betalen.

Maar een stapel papierwerk, de stapel vuile vaat en de vloer bedekt met vuile kleren zullen je gevoelens van waardeloosheid alleen maar vergroten.

Neem de controle over je dagelijkse taken. Begin klein en werk aan één project tegelijk. Door op te staan en in beweging te komen, kunt je je beter gaan voelen. Het zien van de vorderingen thuis kan je helpen om je beter te voelen.

Tip: maak een lijstje met haalbare doelen en schrijf dit op in een boekje, wanneer je het behaalde doel kunt doorstrepen geeft dat vaak een fijn gevoel.

Depressie , neerslachtigheid, down voelen


9. Maak een S.O.S box

Een S.O.S. box is een doosje met hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jezelf te kalmeren als je je down voelt.

Hulpmiddelen die jij het nuttigst vindt, werken mogelijk niet voor iemand anders. Daarom is het dus belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke dingen jou kunnen helpen om je op je best te voelen.

Denk aan dingen die je leuk vindt om te doen als je gelukkig bent. Maak een lijst van de activiteiten die je kunt proberen als je je slecht voelt. Kies vervolgens een activiteit om uit te proberen wanneer je het moeilijk hebt.

Voorbeelden zijn:

  • Je huisdier knuffelen 
  • Naar je favoriete muziek luisteren 
  • Een warm bad nemen 
  • Lees een goed boek 
  • Wandeling maken
  • Tekenen


Tip: Stop het lijstje in een leuk (zelfgemaakt) doosje. Ook leuk om daar een paar dierbare of mooie spulletjes, zoals edelstenen, muntjes, een veertje en cadeautjes e.d., in te doen. Zodat elke keer wanneer jij in het doosje kijkt, je een stukje blijer wordt. 

depressie tips

Boek Tips

Mooie Notebooks

Happy Leven! - De plek voor spiritualiteit en bewustzijn. Do more of what makes you happy!

 Professionele online cursussen |  Online gids | Inclusief Toets |  Certificaat van deelname |  Interessante tools |  Video's |  Print-Outs


Meer Artikelen

De herfst, een seizoen dat vaak wordt geassocieerd met de prachtige transformatie van de natuur, heeft veel meer te bieden dan alleen kleurrijke bladeren en

​Alles voelt als een zware opgave als je met een depressie te maken hebt. Naar het werk gaan, een praatje maken met vrienden of gewoon

Kring van Liefde ​Mensen zijn relationele wezens​ en ervoor gemaakt om ons tijdens het leven met elkaar te verbinden. We zijn niet voorbestemd om alleen