Zit ik in de Overgang? Ontdek de kenmerken
De overgang! Hoe weet je dat het zover is?
We hebben de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje gezet en vertellen je er meer over en wat je eraan kunt doen.
Menopauze
Het moment van de menopauze vindt plaats wanneer je gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie meer hebt gehad en je niet zwanger of ziek bent. Alle vrouwen maken dit moment mee.
Dit gebeurt omdat je vrouwelijke geslachtshormoonspiegels van nature afnemen naarmate je ouder wordt. Je eierstokken stoppen uiteindelijk met het vrijgeven van eitjes, waardoor je niet langer ongesteld wordt of zwanger kunt worden.
De meeste vrouwen gaan door de Overgang tussen de 40 en 52 jaar. Maar dat kan erg verschillen. Gemiddeld ligt het moment van de menopauze op ongeveer 51,3 jaar. Sommige vrouwen kunnen dit moment eerder ervaren wanneer ze een operatie hebben ondergaan om hun baarmoeder of eierstokken te laten verwijderen of bepaalde behandelingen voor kanker hebben moeten ondergaan.
Ben je op weg naar de menopauze?
Maanden of jaren voordat je het menopauze moment hebt bereikt, kun je veranderingen gaan opmerken. Je kunt last krijgen van opvliegers en onregelmatige menstruaties. Deze tijd wordt de peri-menopauze genoemd.
Van tevoren kun je niet precies plannen of weten wanneer jouw Overgangsfase gaat beginnen. Het enige dat je kunt doen is aandacht besteden aan hoe je je voelt en veranderingen opmerken. Houd er rekening mee dat de symptomen sterk verschillen van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben nergens last van, terwijl andere vrouwen al vrij snel veel klachten ervaren.
Veranderingen die je waarschijnlijk opmerkt zijn:
1. Je menstruatie wordt onregelmatig
Dit is het klassieke teken dat je op weg bent naar de menopauze. Je menstruatie kan vaker of minder vaak komen, zwaarder of lichter zijn, of langer of korter duren dan voorheen.
Wanneer je in de peri-menopauze bent, kan het moeilijk zijn om te voorspellen wanneer, en of, je volgende menstruatie kan komen. Het is ook moeilijker in te schatten hoe lang je menstruatie zal duren en of je menstruatie zwaar of licht zal zijn. Daarnaast is het tijdens deze fase moeilijker om zwanger te worden, maar het is nog steeds mogelijk zolang je menstrueert.
Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie die worden gebruikt om kanker te behandelen, kunnen de menstruatie ook onregelmatig maken.
2. Je hebt opvliegers en nachtelijk zweten
Opvliegers kunnen ervoor zorgen dat je je plotseling zonder duidelijke reden warm of heet voelt. Je huid kan rood worden en je hart kan daarnaast sneller gaan kloppen. Daarna kun je het ineens heel koud krijgen, waardoor je gaat bibberen.
Nachtelijk zweten zijn opvliegers die optreden tijdens je slaap, die soms zo intens zijn dat ze je wakker maken.
Zoals zoveel symptomen van de Overgang kunnen opvliegers en nachtelijk zweten sterk verschillen van vrouw tot vrouw. Deze verhitte momenten kunnen van 1 tot soms wel 5 minuten duren, en kunnen mild tot ernstig voelen. Je kunt er meerdere per uur, één per week of, in het fijnste geval, nooit hebben.
Voor sommige vrouwen gaan deze symptomen jaren of decennia door nadat hun menstruatie is gestopt, tot in de tijd die post-menopauze wordt genoemd.
Tip: Draag kleding in laagjes zodat je iets uit kunt doen wanneer je een opvlieger voelt aankomen. Slaap in bed tussen en in natuurlijke materialen zoals biologisch katoen of linnen. Deze stoffen zorgen voor een goede vochtopname.
Als je opvliegers hebt, maar niet zeker weet of het verband houdt met de Overgang, neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts. Er zijn namelijk medische aandoeningen en zelfs medicijnen die opvliegers kunnen veroorzaken.
3. Je hebt moeite met slapen
's Nachts wakker worden of moeite hebben met inslapen kan verschillende redenen hebben, maar als je normaal gesproken geen problemen hebt met slapen, kan dit een teken zijn dat je in de Overgang zit. Soms kan een verstoorde nachtrust ook veroorzaakt worden door andere symptomen van de Overgang, zoals door nachtelijk zweten.
Tip: Lees 3 ademhalingsoefeningen om je lichaam in slaap te sussen om je te helpen beter in slaap te vallen.
4. Je voelt je humeurig
Er zijn aardig wat dingen waar je normaal gesproken wat humeurig van kunt raken, maar vooral tijdens de Overgang, je lontje wordt in deze tijd wat korter. Als je in het verleden angst of een depressie hebt gehad, kunnen de symptomen tijdens de Overgang verergeren. Wat de reden ook is, je verdient het om je goed te voelen.
Tip: Probeer te achterhalen waarom iets je triggert en of het de moeite waard is om je daar druk over te maken. Bedenk dat elke irritatie een opvlieger op kan wekken!
5. Je vergeet dingen
Zowel mannen als vrouwen kunnen tijdens de middelbare leeftijd last krijgen van geheugenverlies: je komt niet op bepaalde woorden of je bent steeds je autosleutels kwijt. Meestal is dat niet erg. Vergeetachtigheid kan niet alleen voortkomen uit de Overgang, maar ook uit stress.
Tip: Het helpt om meer ontspanning te nemen, dagelijks een wandeling te maken en om meditatie oefeningen te doen.
6. Je denkt anders over seks
Er zijn ook vrouwen die aangeven dat ze minder geïnteresseerd zijn in seks of moeite hebben om opgewonden te raken wanneer ze in de Overgang zitten. Andere vrouwen zeggen dat ze meer genieten van seks en zich vrijer voelen omdat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over zaken als zwanger worden.
Tijdens de Overgang kan de huid rond je vagina droger worden, waardoor seks pijn kan gaan doen.
Tip: Er zijn natuurlijke vaginale moisturizers te koop die de pijn kunnen verzachten.
7. Je hebt lichamelijke veranderingen
Je kunt tijdens de Overgang ook merken dat je haar en huid droger en dunner worden. Veel vrouwen worden tijdens de Overgangsjaren zwaarder. Je lichaam kan in deze tijd veranderen, zodat je meer vet rond de taille krijgt en meer vet en minder spieren in het algemeen.
Je kunt het ook wat moeilijker vinden om te bewegen, met stijve gewrichten of gewrichten die pijn doen. Het is heel belangrijk om actief te blijven. Maak elke dag een wandeling en neem vaker de trap i.p.v. de lift of ga met de fiets i.p.v. met de auto.
Tip: Drink zeker 2 liter water per dag om je huid wat extra vocht te geven en om afvalstoffen uit je lichaam te halen. Smeer je lichaam regelmatig in met een biologische bodycreme voor een zachte huid.
Lees meer over de overgang in dit artikel: Wat je echt moet weten over de overgang!

Online Cursus
Balans in de Overgang
Wil je meer weten over de overgang en ontdekken hoe je o.a. van je klachten zoals vermoeidheid, opvliegers, een laag libido, vergeetachtigheid en depressiviteit afkomt?
- Krijg grip op je hormoonhuishouding en leer over de menopauze met de 3 overgangsfasen, de verschillende typische lichamelijke overgangsklachten en de geestelijke overgangsklachten.
- Ontdek hoe je op een eenvoudig manier je leefstijl kunt aanpassen voor een evenwichtige en prettige overgangsperiode.
- Leer meer over je lichaam, (h)eerlijke voeding, balans, ontspanning én natuurlijke beweging.
Dé kans voor meer balans, bewustwording, zelfontplooiing, zelfliefde en tijd voor jezelf tijdens deze ingewikkelde fase.

✓ Professionele online cursussen | ✓ Online gids | ✓ Inclusief Toets | ✓ Certificaat van deelname | ✓ Interessante tools | ✓ Video's | ✓ Print-Outs
Meer Artikelen
Kleur je Mind Soms lijkt het alsof je Mind een eigen leven leidt, alsof je geest je dingen laat denken of voelen die je helemaal niet wilt voelen of weer ...
De overgang is een periode die elke vrouw gaat meemaken. In deze fase ga je over van vruchtbaar zijn naar een nieuwe fase waarin je niet meer vruchtbaar bent. Deze ...
"Dit project kan ik niet doen; ik ben gewoon niet slim genoeg.""Nooit zal ik krijgen wat ik wil, want het lukt toch niet.""Ik ben niet belangrijk, niemand ziet mij."Velen van ...


