Wat je écht moet weten over de overgang
De overgang is een periode die elke vrouw gaat meemaken. In deze fase ga je over van vruchtbaar zijn naar een nieuwe fase waarin je niet meer vruchtbaar bent. Deze overgangsperiode start wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron, die je menstruatie reguleren, gaan schommelen. Hierdoor verandert de rijping van je eicellen. Uiteindelijk stopt de rijping helemaal.
De overgang kan veel veranderingen in je lichaam veroorzaken, wil je weten welke? Dit is wat je écht moet weten over de overgang:

Afbeelding ©2023 - TAON - Happy leven!
1. Hoe oud zal ik zijn als ik door de overgang ga?
De gemiddelde leeftijd voor het begin van het moment van de menopauze is ongeveer 51 jaar. Bij de meerderheid van de vrouwen stopt de menstruatie ergens tussen de 45 en 55 jaar. De beginstadia van een afnemende eierstokfunctie kunnen bij sommige vrouwen jaren eerder beginnen. Anderen zullen tot eind 50 blijven menstrueren.
De leeftijd van de menopauze is genetisch bepaald, maar zaken als roken, slechte leefstijl of chemotherapie kunnen de achteruitgang van je eierstokken versnellen, wat kan resulteren in een eerdere menopauze.
2. Zeg ik Overgang of menopauze?
Je hoort vaak de woorden overgang en menopauze door elkaar, maar wat betekenen ze nou eigenlijk? Wat is het verschil?
- De menopauze is het moment van je laatste menstruatie. Dit moment kun je alleen achteraf bepalen. Wanneer je een jaar niet meer ongesteld bent geweest, kun je pas precies zeggen wanneer je de menopauze hebt gehad.
- De overgang is de periode van begin tot eind waarin je lichaam overgaat van vruchtbaar zijn naar onvruchtbaar zijn. Deze periode kan in totaal tussen de 4 tot 10 jaar duren. Vaak voel je tijdens deze periode wel dat je in de overgang zit, doordat je geconfronteerd wordt met een aantal symptomen.

Afbeelding ©2023 - TAON - Happy leven!
3. Welke symptomen worden veroorzaakt door de verlaagde oestrogeenspiegels in mijn lichaam?
Veranderende hormoonspiegels kunnen lichamelijke en emotionele overgangsverschijnselen veroorzaken, dit merk je aan je lichaam en op hoe je op dingen kunt reageren. Hoe sterk je reageert op deze veranderingen van de hormoonspiegels verschilt van vrouw tot vrouw.
Lichamelijke overgangskenmerken
Een voorbeeld van een lichamelijke kenmerk zijn opvliegers. Omdat de productie van het geslachtshormoon oestrogeen in de overgang daalt, krijg je een schommeling in het hormoonsysteem. Door deze schommeling raakt de hypofyse van slag. De hypofyse is een klier in je hersenen ter grootte van een erwt en regelt onder andere je lichaamstemperatuur.
Andere lichamelijke overgangskenmerken waarmee je te maken kunt krijgen zijn o.a.:
- Nachtelijk zweten
- Droge vagina
- Pijnlijke borsten
- Opgeblazen gevoel
Emotionele overgangskenmerken
Het meest voorkomende emotionele overgangskenmerk zijn toch wel de stemmingswisselingen. De schommeling van het hormoonsysteem is vaak van invloed op je gemoedstoestand. Andere emotionele overgangskenmerken die kunnen voorkomen zijn o.a. ook:
- Laag libido
- Vermoeidheid
- Innerlijke onrust
- Snelle irritatie

Afbeelding ©2023 - TAON - Happy leven!
4. Wanneer weet ik dat ik een opvlieger heb?
Tijdens een opvlieger voel je waarschijnlijk dat je lichaamstemperatuur stijgt. Opvliegers hebben invloed op de bovenste helft van je lichaam en je huid kan zelfs rood van kleur of vlekkerig worden. Deze hitte kan leiden tot zweten, hartkloppingen en duizeligheid. Na de opvlieger kun je het extra koud hebben.
Opvliegers kunnen dagelijks of zelfs meerdere keren per dag optreden. Je kunt ze in de loop van een jaar of zelfs de gehele overgangsjaren ervaren.
Het vermijden van triggers kan het aantal opvliegers dat je ervaart verminderen.
Deze kunnen zijn:
- Het consumeren van alcohol of cafeïne
- Gekruid eten
- Gestrest voelen
- Ergens warm zijn
Overgewicht en roken kunnen opvliegers ook verergeren.
5. Hoe beïnvloedt de overgang mijn botgezondheid?
De afname van de oestrogeenproductie kan de hoeveelheid calcium in je botten beïnvloeden. Dit kan een aanzienlijke afname van de botdichtheid veroorzaken, wat kan leiden tot een aandoening die bekend staat als osteoporose. Het kan je ook vatbaarder maken voor heup-, wervelkolom- en andere botbreuken. Veel vrouwen ervaren de eerste jaren na hun laatste menstruatie versneld botverlies.
Om je botten gezond te houden kun je de volgende dingen doen:
- Eet voedingsmiddelen met veel calcium (Let op: geen melk!)
- Neem vitamine D-supplementen
- Train regelmatig en doe het liefst aan krachttraining
- Drink minder alcohol
- Stop met roken
6. Is een hartaandoening gekoppeld aan de overgang?
Tijdens de overgang kunnen hartaandoeningen optreden, zoals duizeligheid of hartkloppingen. Verlaagde oestrogeenspiegels kunnen er voor zorgen dat je aders minder flexibel worden. Dit kan de bloedstroom beïnvloeden.
Door op je gewicht te letten en een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen, aan lichaamsbeweging te doen en niet te roken, kun je je kansen op hartaandoeningen aanzienlijk verkleinen.
Let op: Neem bij hartklachten altijd contact op met je huisarts.
7. Kom ik aan tijdens de overgang?
Veranderingen in je hormoonspiegels kunnen ervoor zorgen dat je aankomt. Veroudering kan daarnaast ook bijdragen aan gewichtstoename.
Kies voor een gezond en uitgebalanceerd dieet, doe regelmatig aan lichaamsbeweging en kies voor andere gezonde gewoonten om je gewicht onder controle te houden. Overgewicht kan je risico op hartaandoeningen, diabetes en andere aandoeningen vergroten.
10. Zijn er niet-hormonale opties voor de behandeling van overgangsklachten?
Wanneer je geen hormonen wilt nemen kunnen veranderingen in je levensstijl je helpen veel van je symptomen te verlichten.
Veranderingen in levensstijl kunnen zijn:
- Gewichtsverlies
- Bewegen
- Gezonde voeding
- Kleden je in laagjes
- Natuurlijke supplementen
- Leren ontspannen
- Plezier maken
Andere (alternatieve) behandelingen zoals kruidengeneeskunde, acupunctuur, acupressuur, EFT, homeopathie etc. kunnen je ook goed helpen tijdens de overgang.

Online Cursus
Balans in de Overgang
Wil je meer weten over de overgang en ontdekken hoe je o.a. van je klachten zoals vermoeidheid, opvliegers, een laag libido, vergeetachtigheid en depressiviteit afkomt?
- Krijg grip op je hormoonhuishouding en leer over de menopauze met de 3 overgangsfasen, de verschillende typische lichamelijke overgangsklachten en de geestelijke overgangsklachten.
- Ontdek hoe je op een eenvoudig manier je leefstijl kunt aanpassen voor een evenwichtige en prettige overgangsperiode.
- Leer meer over je lichaam, (h)eerlijke voeding, balans, ontspanning én natuurlijke beweging.
Dé kans voor meer balans, bewustwording, zelfontplooiing, zelfliefde en tijd voor jezelf tijdens deze ingewikkelde fase.
Online cursus 'Balans in de Overgang'
✓ Professionele online cursussen | ✓ Online gids | ✓ Inclusief Toets | ✓ Certificaat van deelname | ✓ Interessante tools | ✓ Video's | ✓ Print-Outs
Ook interessant
Alle levende wezens zijn omgeven door een Aura, een ovaalvormige, gekleurde band van geluid, licht en vibratie. De menselijke Aura wordt ook wel eens een psychisch energieveld genoemd.De kleuren van ....
Dealen met je depressieAlles voelt als een zware opgave als je met een depressie te maken hebt. Naar het werk gaan, een praatje maken met vrienden of gewoon uit bed ....
Het is weer tijd om nieuwe doelen te stellen en je leven te resetten. Het is ook weer tijd om stil te staan bij de lessen die je het afgelopen ....


