Berichten,  Bewustzijn,  Ontspanning

Leef met de kracht van de Maan


De maan is een van de mooiste en meest indrukwekkende objecten aan de hemel en ongelooflijk interessant om te zien, aangezien de maan er elke dag anders uitziet. Zelfs als je nog nooit zo goed op de maan hebt gelet, weet je in ieder geval dat haar vorm in de loop van de tijd verandert.

Leren leven met de kracht van de maan leert je veel over jezelf als mens en helpt je om zelfreflectie een vast onderdeel van je leven te maken.


“De maan is een trouwe metgezel. Het gaat nooit weg. Het is er altijd, toekijkend, standvastig, kent ons in onze lichte en donkere momenten, voor altijd veranderend, net als wij. Elke dag is het een andere versie van zichzelf. Soms zwak en bleek, soms sterk en vol licht. De maan begrijpt wat het betekent om mens te zijn. Onzeker. Alleen. Bekrast door imperfecties. "
- Tahereh Mafi


Afhankelijk van de toestand van de maan, zijn er twee verschillende manieren om de kracht van de maan te gebruiken om je leven te transformeren:Nieuwe Maan en Volle Maan

De cyclus van de maan wordt ook wel de maanperiode genoemd en de maan draait ongeveer één keer per maand om de aarde. Dat is overigens geen toeval: het woord maand is afgeleid van maan.


De vorm van de maan zoals we die zien verandert alleen door de zon. De fase van de maan die we zien, hangt af van vanuit welke richting het zonlicht erop valt en de hoek die we vanaf de aarde zien. Het is dus niet de vorm van de maan die verandert, maar alleen ons perspectief.Nieuwe Maan

Ongeveer elke 30 dagen ervaren we de nieuwe maan. Dat is eigenlijk het begin van een maancyclus en vindt plaats wanneer de zon, de maan en de aarde min of meer op één lijn staan, zodat de zon de maan bijna volledig bedekt. Daarom kunnen we in deze tijd nauwelijks de maan zien. Op de dagen die volgen wordt de maan weer meer zichtbaar. Gedurende deze dagen hebben we het gevoel dat de maan groeit omdat het deel dat we zien na verloop van tijd dikker wordt.

De nieuwe maan staat in het teken van een nieuw, fris begin. Het is het perfecte moment om na te denken over de afgelopen 30 dagen (de vorige maancirkel en maand) en nieuwe doelen en intenties te stellen voor de komende weken of zelfs maanden. Deze fase van de maan is bijzonder geschikt om nieuwe doelen te stellen, meer actie te ondernemen, met frisse ideeën te komen en nieuwe projecten te starten. De Nieuwe Maan is in wezen toegewijd aan groei.


Hoe kun je de kracht van de nieuwe maan gebruiken?

Tijdens de nieuwe maan is het bijzonder krachtig om na te denken over je eerder gestelde doelen en te kijken of ze nog steeds goed aanvoelen en op één lijn liggen. Zo niet, dan is dit het perfecte moment om nieuwe plannen te maken en opnieuw te beginnen.

De nieuwe maan is bijzonder krachtig voor een nieuw begin, en het aanboren van zijn energie kan je helpen je stoutste dromen en verlangens gemakkelijker te verwezenlijken. Daarom is een Nieuwe Maan ritueel volledig toegewijd aan het waarmaken van je dromen door je geest erop te concentreren en toegewijde actie te ondernemen.

Je Nieuwe Maan ritueel moet gaan over ontspannen, luisteren naar je intuïtie en ontdekken wat je echt wilt in het leven.


Ook al is er geen goed of fout als het gaat om spirituele oefeningen, hier zijn een paar dingen die je kunt doen om je af te stemmen en in een krachtige stemming te komen om je maanritueel te beoefenen (ongeacht of het nieuw is of volle maan):

  • Je kunt beginnen met meditatie of yoga om alle spanning die in je lichaam zit, los te laten.
  • Steek wat kaarsen aan of gebruik een diffuser met je favoriete etherische oliën.
  • Als je van de geur houdt, kun je zelfs wat salie branden of een wierookstokje aansteken.
  • Zet wat ontspannende muziek op waarvan je geniet.
  • Maak je ruimte vrij en zorg ervoor dat je je op je gemak voelt.
  • Pak je favoriete dagboek en een mooie pen.
  • Leg je favoriete edelstenen bij je in de buurt.

Zodra de toon voor je ritueel is gezet en je je op je gemak voelt, kun je beginnen met het opschrijven van je intenties voor de volgende maand.
Wees daarbij zo specifiek mogelijk. Schrijf in de tegenwoordige tijd, alsof je al het leven van je dromen leidt en denk aan zoveel mogelijk details.

Hoe ziet jouw perfecte dag eruit? Wie is er bij je? Hoe voel je je? Wat eet je? Waar breng je je tijd door?
De specifieke woorden die je gebruikt, hebben een aanzienlijke invloed op je emoties, en hoe meer je je gehecht voelt aan je intenties, hoe beter. Door je doelen, intenties en ambities op te schrijven, creëer je een contract met jezelf.

Vergeet niet om tijdens het opstellen van nieuwe intenties voor de komende maand dankbaarheid te tonen voor alles wat je al hebt en waardeer jezelf voor alles wat je de afgelopen maanden al hebt bereikt.
Als je klaar bent met het opschrijven van je intenties, kun je een korte meditatie doen om te visualiseren wat je zojuist hebt opgeschreven.

Tip: Je kunt zelfs een vision board maken door afbeeldingen te verzamelen die passen bij jouw intenties. Bijvoorbeeld door afbeeldingen uit tijdschriften te knippen, ze af te drukken of een digitale tool zoals Pinterest te gebruiken.De volle maan: de betekenis en unieke energie

De volle maan treedt op wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan en het maanoppervlak volledig wordt verlicht door de reflectie van het zonlicht.

De Volle Maan markeert de voltooiing van de (wassende) cyclus en de groeicyclus van onze intentie. De energie van de Volle Maan is op zijn hoogtepunt en is erg krachtig. We kunnen deze energie gebruiken om te zien wat niet langer onze bedoelingen dient.

Het is normaal dat je je op het hoogtepunt van deze fase overdreven emotioneel en niet verbonden voelt. Je kunt de energie van de Volle Maan gebruiken met een ritueel om de onderliggende en misschien onbewuste redenen voor deze emoties te zien en te ontdekken.

Volle Maan ritueel

Net als de nieuwe maan is de volle maan maar een klein moment helemaal vol, maar je hebt de hele nacht van de volle maan om te profiteren van zijn krachten.

Een Volle Maan ritueel stelt je in staat om de oude stilstaande energieën en denkpatronen te zuiveren en elke duisternis of negativiteit te vervangen door de heldere Volle Maan energie.

Concentreer je, net als bij het Nieuwe Maan ritueel op wat je wilt loslaten. Voor je Volle Maan ritueel heb je een dagboek, lucifers, kaarsen en een kom met water nodig om aan de slag te gaan.

Volg deze 3 stappen om je voor te bereiden op je ritueel bij volle maan:

1. Creëer een heilige ruimte
Net als bij het Nieuwe Maan ritueel zorg je ervoor dat je een fijne plek voor jezelf creëert, kies items in je ruimte waardoor je je geworteld en geaard voelt.

Meditatie helpt je geest leeg te maken en zet de toon voor je ritueel.

2. Denk na
Als je geest eenmaal helder en gefocust is, observeer dan wat je in je leven misschien negeert, onderdrukt of vastzet. Let op eventuele negatieve gedachten en percepties die je hebt over een persoon, situatie of jezelf en schrijf deze observaties vervolgens in je dagboekje.

Dit ritueel gaat over het loslaten van de negatieve energie in je geest om ruimte te maken voor de positieve emoties, dus aarzel niet om je gedachten op te schrijven.


3. Laat los
Dit is het moment om los te laten wat je niet langer helpt om de beste versie van jezelf te worden. Lees en voel de emotie die je in je dagboek hebt geschreven en wat je uit je leven wilt halen en verbrand vervolgens plechtig je lijst van negativiteit.

Het kan voor jou zinvoller zijn om hardop uit te spreken wat je loslaat: "Ik laat mijn gevoelens los van ..."

Als je lijst eenmaal as is geworden, plaats dan je handen in de kom met water om reiniging aan te duiden en bedank nogmaals het universum voor het luisteren. Het verbranden van salie of het verspreiden van wierook gedurende dit moment kan helpen bij het vrijkomen van negatieve of stagnerende energie.


4. Geef nieuwe energie
Je hebt het allemaal losgelaten, dus nu kun je de positieve Maan energie binnenhalen. Blijf genieten van de positieve energie die je van de maan haalt door een wandeling naar buiten te maken of een raam open te zetten en  om je te koesteren in het gloeiende maanlicht. Voel jezelf opladen, nu de negativiteit weg is.


Maanrituelen en de kracht van de Maan energie

De maan is krachtig en het verbinden met de ritme van de maan leidt je naar de wijsheid en waarheid in jezelf. Markeer je kalender voor de volgende nieuwe en volle manen en begin met het maken van je eigen maanmagie.

Happy Leven! - De plek voor spiritualiteit en bewustzijn. Do more of what makes you happy!

 Professionele online cursussen |  Online gids | Inclusief Toets |  Certificaat van deelname |  Interessante tools |  Video's |  Print-Outs

Meer Artikelen

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang fysieke en emotionele veranderingen die hun dagelijks leven sterk kunnen beïnvloeden.Wil je weten of je al in de overgang bent? Dan kan deze test ....lees verder >>

Wanneer je Chakra's uit balans zijn, kun je last krijgen van bepaalde klachten zoals stress, angst of lichamelijke klachten. Maak nu de test en ontdek welke Chakra's in je lichaam ....lees verder >>

We hebben allemaal wel eens te maken met een soort van stress. Vaak zijn we zo druk met alle balletjes in de lucht houden, dat we tijd voor ontspanning vergeten. ....lees verder >>