Alle Artikelen,  Balans in de Overgang,  Hormonen

Natuurlijke remedies tegen opvliegers.


Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom van de overgang bij vrouwen. Deze plotselinge en intense gevoelens van warmte kunnen gepaard gaan met transpiratie, hartkloppingen en duizeligheid. Hoewel opvliegers vanzelf overgaan, kunnen ze erg vervelend zijn en de levenskwaliteit beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om opvliegers te verminderen en de symptomen draaglijker te maken.

In dit artikel ontdek je enkele effectieve tips en natuurlijke remedies tegen opvliegers, ontdek ze snel!

Opvliegers tijdens de overgang: Natuurlijke remedies met adaptogenen


Pas je voedingspatroon aan

Voeding speelt een cruciale rol bij het verminderen van opvliegers. Probeer de volgende voedingsmiddelen op te nemen in je dieet:

 • Plantaardige eiwitten: Vervang dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen en tofu. Deze voedingsmiddelen bevatten fyto-oestrogenen die kunnen helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van opvliegers.
 • Vezelrijk voedsel: Kies voor volkoren granen, groenten en fruit, omdat ze rijk zijn aan voedingsvezels. Vezels kunnen het hormonale evenwicht ondersteunen en helpen bij het verminderen van opvliegers.
 • Omega-3 vetzuren: Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, chiazaad en walnoten. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen opvliegers verminderen. Omega-3 Algenolie - Vegacaps >>
 • Beperk triggerende voedingsmiddelen: Vermijd hete kruiden, cafeïne, alcohol en sterk gekruid voedsel, omdat deze opvliegers kunnen verergeren.

Naast bovenstaande voedingsmiddelen, kun je ook overwegen om Maca op te nemen in je dieet. Maca is een adaptogeen kruid dat bekend staat om zijn vermogen om het hormonale evenwicht te ondersteunen en de symptomen van de overgang te verminderen. Het kan helpen bij het reguleren van opvliegers en het bevorderen van een gezonde hormoonbalans.

Kruidensupplementen

Naast Maca zijn er andere kruidensupplementen die adaptogene eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers tijdens de overgang.

Enkele adaptogenen op een rijtje:

 • Maca: Maca is een adaptogeen dat de hormonale balans kan ondersteunen. Het wordt gebruikt om opvliegers te verminderen en de energieniveaus te verhogen tijdens de overgang. De beste Maca supplementen >>
 • Ginseng: Ginseng is een populaire adaptogene wortel die kan helpen bij het verminderen van opvliegers en het verbeteren van het algemene welzijn tijdens de overgang. Bestel hier je Gingseng supplementen >>
 • Ashwagandha: Ashwagandha is een kruid dat bekend staat om zijn stressverlagende eigenschappen. Het kan helpen bij het beheersen van opvliegers die verergerd worden door stress. Meer informatie en supplementen vind je hier >>
 • Rhodiola: Rhodiola is een adaptogeen kruid dat kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de stemming, wat gunstig kan zijn bij het omgaan met opvliegers. Lees meer over Rhodiola supplementen >>
 • Salie: Salie staat bekend om zijn zweetremmende eigenschappen. Een kopje saliethee per dag kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten. Heerlijke Salie thee vind je hier >>
Yoga en mediteren tijdens de overgang

Stressbeheersing

Stress kan opvliegers verergeren, dus het is belangrijk om stressniveaus onder controle te houden. Naast adaptogenen zoals ashwagandha en rhodiola, kun je ook andere stressverlichtende technieken toepassen, zoals yoga, meditatie, wandelen in de natuur of het beoefenen van ontspanningsoefeningen.

Bekijk onze online cursus Meditatie voor meer balans en ontspanning in je leven >>


 • Kleding en omgeving

  • Draag lichte, ademende kleding en vermijd synthetische stoffen die de warmte vasthouden.

  • Houd je omgeving koel door gebruik te maken van ventilatoren of airconditioning.

  • Gebruik natuurlijke vezelbeddengoed en kussenslopen om de luchtstroom te bevorderen en nachtelijk zweten te verminderen.


 • Conclusie

  Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang, maar ze hoeven je levenskwaliteit niet te belemmeren. Met behulp van natuurlijke remedies, zoals het aanpassen van je voedingspatroon, het gebruik van kruidensupplementen en adaptogenen zoals maca, het beheersen van stress en het creëren van een comfortabele omgeving, kun je opvliegers effectief aanpakken. Door een combinatie van deze natuurlijke benaderingen kun je opvliegers verminderen en genieten van een comfortabele overgangsperiode.

  Raadpleeg altijd een arts voordat je nieuwe supplementen of kruidenremedies gaat gebruiken, vooral als je andere medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt.

  Online cursus Balans in de overgang - opvliegers, nachtzweten, migraine, angst, stemmingswisselingen

  Online Cursus 

  Balans in de Overgang

  Wil je meer weten over de overgang en ontdekken hoe je o.a. van je klachten zoals vermoeidheid, opvliegers, een laag libido, vergeetachtigheid en depressiviteit afkomt?

  • Krijg grip op je hormoonhuishouding en leer over de menopauze met de 3 overgangsfasen, de verschillende typische lichamelijke overgangsklachten en de geestelijke overgangsklachten. 
  • Ontdek hoe je op een eenvoudig manier je leefstijl kunt aanpassen voor een evenwichtige en prettige overgangsperiode.
  • Leer meer over je lichaam, (h)eerlijke voeding, balans, ontspanning én natuurlijke beweging.

  Dé kans voor meer balans, bewustwording, zelfontplooiing, zelfliefde en tijd voor jezelf tijdens deze ingewikkelde fase.

  Interessante Artikelen

  Hack je hormonen  Serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine zijn bekende hormonen die positieve gevoelens zoals plezier, geluk en zelfs liefde bevorderen. Hormonen en neurotransmitters zijn betrokken bij tal van essentiële ...

  Lees meer

  Stress in de overgang is geen fijne combinatie en kan veel emotionele en fysieke reacties veroorzaken waardoor je uit balans kunt raken. Als deze reacties emotioneel zijn, kunnen gevoelens worden ...

  Lees meer

  Ongeveer 80% van alle vrouwen die de menopauze naderen, hebben last overgangsklachten. Typische symptomen van de overgang, zoals opvliegers en nachtelijk zweten, worden veroorzaakt door hormonale veranderingen. Vrouwen praten niet ...

  Lees meer
  100% biologische meditatiekussens