Alle Artikelen,  Bewustzijn & Persoonlijke groei

11 manieren voor meer vreugde in je leven


Als we vreugde voelen, voelen we ons goed over onszelf. Daardoor voelen we ons zelfverzekerd, krachtig, bekwaam, beminnelijk en vervuld. Allemaal goede redenen dus om meer vreugde in ons leven te willen ervaren. Ontdek nu de 11 manieren voor meer vreugde in je leven!

Vreugde is een emotie en emoties zijn woordeloos. Emoties zijn pure fysieke sensaties in ons lichaam. We drukken de emotie van vreugde op vele fysieke manieren uit. We springen bijvoorbeeld op van vreugde als we een zwaarbevochten wedstrijd winnen, of we komen in een onbedaarlijk gelach als iemand een hilarisch verhaal vertelt. We gillen van plezier na het krijgen van een verrassingscadeau en juichen en schreeuwen uitbundig als we fantastisch nieuws horen. We voelen ons opgewekt en jubelend op een mooie dag.


1. Stop met wachten om gelukkig te zijn

Gun jezelf nog vandaag geluk! Je kunt geluk niet afdwingen, maar je kunt je er wel voor openstaan. Ga bij jezelf te rade waar jij blij van wordt, wat maakte je als kind gelukkig? Uiteindelijk gaat het niet om het uiteindelijke doel, maar vooral de weg er naar toe. Dát is wat je leven waardevol maakt, wat het leuk, spannend, heel en bevredigend maakt.


2. Voeg nu geluk toe aan je leven

Stel je eens voor: Je woont op een tropisch eiland. Je staat op wanneer je wilt en je doet wat je wilt. Een man genaamd James brengt je een heerlijk ontbijt. Vanuit een liggende positie op je balkon zie je alleen de oceaan en je voeten. Ah, het leven van een god in Frankrijk!

We dromen er allemaal van om ooit gelukkig te zijn. Tot die tijd zijn we overwerkt, overbelast en te weinig gelukkig. De droom lijkt niet mogelijk zonder een lot uit de loterij of een telefoontje van een rijke oom met een slechte gezondheid. Maar hoe kan het leven leuk zijn als we er niet blij mee zijn?

Het goede nieuws is dat je nu geluk aan je leven kunt toevoegen. Je hebt slechts een paar serotonine*-producerende activiteiten nodig om stress te verminderen en het wachten op jouw Utopia gemakkelijker te maken.

Tip: Serotonine kun je o.a. verhogen door meditatie, sporten, knuffelen, bepaalde voeding en supplementen en door het eten van pure chocolade, met mate natuurlijk! 

* Serotonine is een gelukshormoon en een belangrijke neurotransmitter die invloed heeft op functies van je lichaam, zoals je stemming, eetlust, seksuele activiteit, slaap en beweging.3. Maak zelfzorg onderdeel van je routine

Een moment voor jezelf nemen en op de resetknop drukken, is iets dat we allemaal af en toe moeten doen. Maar het kan een dingetje zijn: een time-out nemen om jezelf een moment van rust of ontspanning te geven, is soms lastig. Wanneer je tijd maakt om even niks te doen, kan het zijn dat je hoofd er anders over denkt, waardoor het momentje van rust je toch niet de ontspanning geeft die je zo nodig hebt. Want hoe kan iemand stressvrij Netflix kijken met stapels vuile was op de loer? Hoe kun je naar de stad gaan terwijl je eigenlijk andere dingen moet doen? Je ingebouwde criticus heeft altijd wel redenen waarom je niet kunt ontspannen of plezier kunt maken.

Meer vreugde in je leven door zelfzorg


Een van de belangrijkste manieren om die tijd voor zelfzorg echt te nemen, is ervoor te zorgen dat je je niet druk maakt over allerlei, kleine taken terwijl je probeert om jezelf meer plezier te geven door te ontspannen. Probeer de boel even de boel te laten, want wees eerlijk, er is altijd wel íets te doen en het loopt ook niet weg! De wereld vergaat niet terwijl jij even je momentje pakt. Daarna heb je namelijk meer energie en plezier in wat je doet!


4. Kom in een vreugdevolle gemoedstoestand

Een vreugdevol leven is het beste bestaan dat we kunnen bereiken in het leven. Het is het soort leven dat positieve vibes en feelgood-energy produceert en ons aanmoedigt om met hoge verwachtingen naar de toekomst te kijken.

Pure vreugde lijkt misschien een vluchtige emotie, maar zelfs als je het maar even voelt, probeer ervan te genieten, sta er even bij stil en voel hoe fijn het voelt.5. Maak je geen zorgen

Geluk werkt net als liefde, op mysterieuze wijze. Wetenschap en psychologie vertellen ons echter dat de chemie van de hersenen emoties verandert.

Er is een formule voor geluk en die ligt in het veranderen van je denkpatronen. Je patronen - wat je elke dag doet, denkt en zegt - bepalen hoe gelukkig je bent. Dus eigenlijk heeft gelukkig zijn niets te maken met wat er om je heen gebeurt, maar wel met hoe je brein, je innerlijke stem werkt. Geluk ligt niet binnen je bereik, maar het zit binnenin je. Geluk is dus niet te vinden bij een ander, maar bij jezelf.

Maak je geen zorgen - meer vreugde in je leven


6. Waardeer de kleine dingen

We hebben ze allemaal, van die momenten of dingen die vaak onopgemerkt of niet gewaardeerd worden omdat we denken dat ze ofwel onbeduidend zijn of omdat we ze als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wat als je er een gewoonte van gaat maken om de kleine dingen te omarmen en te vieren?

Het echte leven gebeurt overal om ons heen terwijl we wachten op het grote ding waarvan we hopen dat het ons een soort innerlijke vrede, tevredenheid of vreugde zal geven. De waarheid is dat vaak de kleine dingen het belangrijkst zijn en je het gelukkigst maken.


7. Omring jezelf met positieve mensen

Een grote fout die mensen maken, is zich niet realiseren dat geluk een individuele keuze is. Maar elke keuze die je maakt wordt beïnvloed door de mensen om je heen of zelfs op social media en tv. Als je deze beïnvloeders ten goede verandert, zul je merken dat je meer geluk en plezier ervaart.

Een positieve sociale connectie is de grootste voorspeller van geluk op de lange termijn. Het binnenlaten van nieuwe positieve beïnvloeders in je leven kan een van de beste keuzes zijn voor geluk en vreugde.


8. Lach meer

Lachen geeft je een goed gevoel! Dat wist je natuurlijk al, maar probeer eens te denken aan de laatste keer dat je echt hebt gelachen, de kans is groot dat het al een tijdje geleden is. Omdat we vaak zoveel bezig zijn met verantwoordelijkheden, giechelen we een stuk minder als toen we kinderen waren.

Heel zonde, want van lachen is aangetoond dat het stress vermindert, de immuniteit verbetert, de doorbloeding verbetert en relaties versterkt! 9. Heb meer lief


"Wat is echt?" vroeg het Konijn op een dag.
"Echt is niet hoe je gemaakt bent", zei het Huidpaard. "Het is iets dat je overkomt."


In 1922 schreef Margery Williams het kinderboek, The Velveteen Rabbit. Op zijn reis om te ontdekken wat het betekent om Echt te zijn, leert het Fluwelen Konijn dat het uiteindelijk is om iemand van je te laten houden en die liefde in ruil daarvoor te kunnen accepteren.

The Velveteen Rabbit - Vreugde in je leven - Happy leven!


Naarmate we ouder worden, wordt ons geleerd dat Echt zijn betekent opletten op school, een goede baan vinden, een vast inkomen verdienen, settelen en een gezin stichten en je voorbereiden op je pensioen. Als volwassenen glimlachen we nostalgisch naar de eenvoudige tijden van vroeger, omdat we denken te weten dat het leven ingewikkelder is dan alleen maar liefhebben en bemind worden..maar is dat zo?


10. Vind geluk in een bucketlist

Elke keer wanneer je iets gedaan hebt wat op je bucketlist staat en je iets afvinkt, is er een moment. Soms duurt het maar een flits van een seconde, maar meestal blijft het minuten of uren lang hangen. Een moment van geluk en voldoening omdat je iets gedaan hebt wat je al heel lang wilde doen en/of niet durfde of uitstelde. Je kunt een gevoel van trots, triomf en sensatie ervaren en een smaak naar meer. Geniet van dit moment! Dit gevoel is vreugde, dit gevoel is leven!


Hoe maak je een bucketlist?

Neem een moment voor jezelf en zorg dat je niet gestoord kunt worden.

Pak een leeg vel papier of een mooi notitieboekje en een pen.

Stel jezelf de volgende vragen en schrijf de antwoorden op:

  • Wat wilde je als kind graag doen? Wil je dat nog steeds?
  • Waarvan zou je aan het einde van je leven het meeste spijt hebben als je het niet had gedaan?
  • En wat zou je doen als je wist dat je nog maar een jaar te leven zou hebben?
  • Waar gaan je ogen van stralen en waardoor vergeet je de tijd?
  • Wie bewonder je? Heeft hij of zij bereikt of gedaan wat jij ook nog eens graag zou willen doen?


Bucket Lists

11. Plan je geluk

We stoppen geld in onze verzekeringen, stoppen ons vol met supplementen, we sporten. En we hopen dat deze voorzorgsmaatregelen ons zullen beschermen naarmate we ouder worden. Maar terwijl we ons geld, botten en bloeddruk beschermen, vergeten we het enige dat een verschil kan maken in de kwaliteit van ons leven te beschermen: ons geluk.

Onderzoek heeft aangetoond dat een hoog niveau van algehele tevredenheid met het leven en positieve gevoelens van het moment, zich vertaald in een betere lichamelijke gezondheid en een langer leven.

Begin dus vandaag nog met plannen voor een vreugdevolle en gelukkige toekomst!


Have fun & be happy!


Boek Tips

Happy Leven! - De plek voor spiritualiteit en bewustzijn. Do more of what makes you happy!

Professionele online trainingen | Online gids | Inclusief Toets |  Certificaat van deelname |  Interessante tools |  Video's |  Print-Outs

Meer Artikelen

Ontdek hier de 7 tips om gelukkig te zijn - In ons drukke en hectische leven is geluk vaak iets waar we naar streven. We

Kleur je Mind Soms lijkt het alsof je Mind een eigen leven leidt, alsof je geest je dingen laat denken of voelen die je helemaal

De kracht van helende kleurenmeditatieDe kracht van helende kleuren en meditatie is sinds de allereerste beschaving een heel natuurlijk iets. Elke cultuur, ongeacht de locatie