Alle Artikelen,  Balans in de Overgang

In de Herfst van je leven: De overgang

De herfst van het leven, ook wel bekend als de overgangsjaren, is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen die meestal begint rond de leeftijd van 42 tot 55 jaar. Deze periode wordt gekenmerkt door fysieke en emotionele veranderingen die vaak geassocieerd worden met het einde van de vruchtbare jaren en het begin van het ouder worden. Hier zijn enkele van de eerste signalen die kunnen wijzen op het begin van de overgang:

In de herfst van je leven: De overgang - ontdek de Overgangsklachten


Menstruatieveranderingen

Een van de meest voor de hand liggende tekenen van de overgang zijn veranderingen in de menstruatiecyclus. Vrouwen kunnen onregelmatige menstruaties ervaren, met variaties in de duur en intensiteit van de bloeding. Sommigen merken zelfs dat hun menstruaties helemaal stoppen.


Opvliegers en nachtelijk zweten

Opvliegers zijn een ander veelvoorkomend symptoom van de overgang. Deze plotselinge opwellingen van intense warmte kunnen het gezicht en de borst rood maken en worden vaak gevolgd door overmatig zweten, vooral 's nachts. Opvliegers kunnen hinderlijk zijn, maar er zijn manieren om ze te beheersen, zoals het vermijden van triggers zoals cafeïne en stress.

Lees in dit artikel over de natuurlijke remedies tegen opvliegers >>


Stemmingsschommelingen

De hormonale veranderingen die optreden tijdens de overgang kunnen ook invloed hebben op de emotionele gezondheid. Stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid en zelfs depressieve gevoelens kunnen voorkomen. Het is belangrijk om te praten over deze emoties en overweeg professionele hulp als ze je dagelijks leven beïnvloeden.

Hack je hormonen voor een beter humeur >>


Gewichtstoename

Veel vrouwen merken tijdens de overgang een verandering in gewicht en lichaamssamenstelling op. Dit kan te wijten zijn aan een vertraagde stofwisseling en veranderingen in hormonen. Het behouden van een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kan helpen om gewichtstoename onder controle te houden.


Veranderingen in je huid en haar

De overgang kan ook je huid en je haar beïnvloeden. Sommige vrouwen ervaren een drogere huid en dunner wordend haar of haaruitval. Goede huidverzorging en haarverzorging zijn belangrijk om deze veranderingen te minimaliseren.

Slaapproblemen

Slaapstoornissen komen vaak voor tijdens de overgang. Veel vrouwen hebben moeite met in slaap vallen, vaak wakker worden 's nachts en vroeg ontwaken. Het handhaven van een regelmatig slaapritme en het creëren van een comfortabele slaapomgeving kunnen helpen.

Wil je weten of je in de overgang zit? Doe nú de test! >>


Verminderd libido

Hormonale schommelingen kunnen je seksuele verlangen verminderen en veranderingen in seksuele respons veroorzaken. Het is belangrijk om openlijk met je partner te communiceren over eventuele veranderingen in je seksleven en samen oplossingen te vinden.


Botgezondheid

De afname van oestrogeen tijdens de overgang kan het risico op botverlies en osteoporose verhogen. Het is daarvoor erg belangrijk om onder andere voldoende calcium en vitamine D in je dieet op te nemen en regelmatig te bewegen om dje botgezondheid te ondersteunen.

Vaginale gezondheid

De overgang betekent het einde van de vruchtbare jaren, en de vruchtbaarheid begint af te nemen. Sommige vrouwen kunnen ook veranderingen in de vaginale gezondheid ervaren, zoals droogheid en irritatie.


Tot slot

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw en hoewel de eerste signalen soms uitdagend kunnen zijn, is het belangrijk te onthouden dat deze periode van veranderingen ook kansen biedt voor groei en zelfontdekking.

Zoek ondersteuning bij vrienden, familie en gezondheidsprofessionals om deze reis door de herfst van het leven zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is een tijd om goed voor jezelf te zorgen en te genieten van de nieuwe kansen en ervaringen die deze levensfase met zich meebrengt. 

Ontdek hiervoor ook onze online cursus 'Balans in de Overgang' >>

Online cursus Balans in de overgang - opvliegers, nachtzweten, migraine, angst, stemmingswisselingen

Online Cursus 

Balans in de Overgang

Wil je meer weten over de overgang en ontdekken hoe je o.a. van je klachten zoals vermoeidheid, opvliegers, een laag libido, vergeetachtigheid en depressiviteit afkomt?

  • Krijg grip op je hormoonhuishouding en leer over de menopauze met de 3 overgangsfasen, de verschillende typische lichamelijke overgangsklachten en de geestelijke overgangsklachten. 
  • Ontdek hoe je op een eenvoudig manier je leefstijl kunt aanpassen voor een evenwichtige en prettige overgangsperiode.
  • Leer meer over je lichaam, (h)eerlijke voeding, balans, ontspanning én natuurlijke beweging.

Dé kans voor meer balans, bewustwording, zelfontplooiing, zelfliefde en tijd voor jezelf tijdens deze ingewikkelde fase.

Meer interessante artikelen

Hack je hormonen  Serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine zijn bekende hormonen die positieve gevoelens zoals plezier, geluk en zelfs liefde bevorderen. Hormonen en neurotransmitters zijn betrokken bij tal van essentiële ...

Lees meer

Stress in de overgang is geen fijne combinatie en kan veel emotionele en fysieke reacties veroorzaken waardoor je uit balans kunt raken. Als deze reacties emotioneel zijn, kunnen gevoelens worden ...

Lees meer

Doe de overgang test​Deze overgangstest ​is d​é ideale manier om te ontdekken of je je in de overgang bevindt. De overgang, ook bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase ...

Lees meer