Berichten,  Edelstenen,  Gezondheid,  Kleur,  Meditatie,  Ontspanning

Helende kleuren meditatie

De kracht en energie van kleur is sinds de allereerste beschaving een natuurlijk iets. Elke cultuur, ongeacht de locatie in ruimte of tijd, heeft de energieën van kleuren gebruikt als een genezingsinstrument.

Wanneer je aan je dagelijkse gewone meditatie iets wilt toevoegen, is het toevoegen van kleuren misschien precies wat je nodig hebt. De moderne kennis van de kleuren, samen met de oude praktijken, kunnen je dagelijkse meditatie een mooie aanvulling geven en verbeteren.

Onze voorouders gebruikten kleuren op verschillende manieren.

Wijze oude Chinezen 'kleurden' elk orgaan in het menselijk lichaam. De '5 helende kleuren' zuiverden en harmoniseerden de organen. Zo gebruikten zij de blauwe kleur om de nieren te genezen, de rode kleur om het hart te genezen, groen op de lever, wit op de longen en geel op de milt.

Oude Egyptenaren pasten bepaalde kleuren toe op de natuur van iemand of iets, een voorwerp. Van iemand waarvan werd aangenomen dat hij dezelfde kleur had als een willekeurig object, werd aangenomen dat hij dezelfde eigenschappen had als dit specifieke object. Egyptenaren koppelden kleuren en zo creëerden ze unieke betekenissen voor die combinaties. Een voorbeeld: zilver en goud, net als de zon en de maan, vertegenwoordigden een dualiteit van tegenstellingen.
Dergelijke voorbeelden in de geschiedenis waren toen redelijk normaal.

De oude Grieken bouwden helende tempels van kleur en licht, en de Indiase Ayurveda gebruikt tot op de dag van vandaag de kracht van elke kleur wanneer het verwijst naar de zeven chakra's in het lichaam.

Alles is energie. We kunnen kleuren eenvoudigweg zien vanwege hun energie. Elke kleur heeft elektromagnetische golven die trillen op een specifieke en unieke manier die hoort bij zijn kleurfrequentie. Dus als je naar een object kijkt, lezen zeer gevoelige fotoreceptoren, die zich in je ogen bevinden, die trillingen en vertalen die om naar kleuren.

Bovendien geven de hersenen volgens de kleuren bepaalde hormonen en neurochemicaliën af. En dit is precies hoe je je stemming, je mening en zelfs jouw fysieke en mentale gezondheid kunt beïnvloeden door middel van kleurentherapie.

Wat zijn de kwaliteiten van de kleuren en hoe kun je ze gebruiken in je meditatiebeoefening?

Rood: ontwaakt, stimuleert de bloedsomloop, verhoogt de hartslag, verwarmt en ontspant. Het kan ook agressie en onrust veroorzaken.

Oranje: verbetert de stemming, stimuleert seksualiteit en eetlust. Het is de kleur van lichtheid en vreugde.

Geel: stimuleert de spijsvertering, laat het leven ons in een positief en helder licht zien. Het verlicht depressie en geeft energie. Aan de andere kant kan het ook hinderlijk zijn, te aanwezig.

Groen: kalmeert en brengt het zenuwstelsel in evenwicht. Groen regenereert op elk niveau en geeft ons de wens om iets nieuws te beginnen. Vanwege zijn groeikwaliteiten moet het worden vermeden bij kanker en tumoren.

Blauw: rustgevend, maar bereikt een dieper niveau dan de groene kleur. Blauw brengt het gevoel van veiligheid en bescherming. Het sluit aan bij holistische gedachten.

Violet: kleur van transformatie, verandering en spiritualiteit. Reinigen, versterken en ontwaken. Uitstekende kleur voor hoofdpijn en migraine, verbetert de immuniteit en kankerachtige situaties.

Bruin: symboliseert stabiliteit en verbinding met de aarde. Het verbindt ons met ons onbewuste Zelf. Te veel ervan kan tot stagnatie leiden.

Wit: bevat het hele spectrum van alle kleuren. Symboliseert tegelijkertijd geboorte en dood.

Zwart: kleur van bescherming, kracht en leegte die overvloed in zich draagt. Tieners hebben de neiging om zwart te dragen, omdat dit hun toegangspoort tot een nieuwe periode in hun leven vormt. Te veel zwart, veroorzaakt echter verdriet en pessimisme.

Als je van een bepaalde kleur houdt, kan het zijn dat je de bijbehorende eigenschappen van die kleur nodig hebt. Alle kleuren hebben een goede invloed op ons en hebben helende eigenschappen.

Meditatie
Tijdens het mediteren kun je een kleur visualiseren, naar een gekleurd object kijken of een kleurenmeditatiekaart gebruiken. 

Zoek een plek in je huis of een plek waar je even op jezelf kunt zijn. Je kunt natuurlijk ook ergens in het bos gaan zitten bij een boom of aan de waterkant.

Zorg dat je niet gestoord wordt en zet je telefoon even uit. Op dit moment ben jij het belangrijkst.

Ga heerlijk comfortabel zitten in een stoel of op een meditatie bankje of kussen of gewoon op de grond in kleermakerszit.

Leg de kaarten in willekeurige volgorde op de kop voor je neer en kies er eentje op gevoel uit. Leg de andere kaarten opzij.

Concentreer je nu op de kaart die je gekozen hebt en laat de kleur helemaal op je inwerken. Als dit moeilijk gaat kun je de kaart ook tegen de Chakra aanhouden op de plek die de kaart aangeeft. Doe dit ongeveer 5 minuten. 

Bekijk nu de kaart. 

Lees de affirmatie die op de kaart staat hard op en neem de tekst in jou op. 

Wat doet deze tekst met jou?  Zegt het iets over jou?

Sluit nu weer rustig je ogen en laat de kleur nogmaals jouw Chakra helemaal vullen.

Blijf zo 5 minuten zitten en voel wat er gebeurd. 

Open nu rustig jouw ogen, rek je uit en voel nog even na.

Welkom terug.

Als je het nodig vindt om nog een andere Chakra meditatiekaart te pakken, doe dat dan.

Je zou ook kunnen beginnen met de Wortel Chakra en via de andere Chakra's kunnen eindigen bij de Kruin Chakra. Ga hierbij op je gevoel af. Luister naar jezelf.

Meditatiekaarten
7 CHAKRA POWER MEDITATION CARDS

€12,95

Meer kleurenmeditaties vind je in het boek 'Leef met kleur!

Gebruik kleur in je leven en voel je happy!'

€19,97

Happy Leven! - De plek voor spiritualiteit en bewustzijn. Do more of what makes you happy!

 Professionele online cursussen |  Online gids | Inclusief Toets |  Certificaat van deelname |  Interessante tools |  Video's |  Print-Outs

Aura & Chakra's

Als aanvulling op het boek, Aura en Chakra Posters, met o.a. uitleg over de lagen van de Aura en Chakra's... lees verder

Meditatie & Kleur

Speciaal, als aanvulling op het boek, Power Meditatiekaarten, van de 7 Basis Chakra's, inclusief Affirmaties..  lees verder

Kleur- rijke Producten

Prachtige producten zoals boeken over kleur, meditatie en yoga, Aura soma, klankschalen, mandala en meer..  lees verder 

Meer Artikelen


Vreugde is een emotie en emoties zijn woordeloos. Emoties zijn pure fysieke sensaties in ons lichaam. We drukken de emotie van vreugde op vele fysieke


De maan is een van de mooiste en meest indrukwekkende objecten aan de hemel en ongelooflijk interessant om te zien, aangezien de maan er elke


3 ademhalingsoefeningen om je lichaam in slaap te krijgen. Heb je en overvol brein? Blijf je piekeren over ideeën of dingen die je nog moet