Alle Artikelen,  Kleur healing

Wat is kleurentherapie?


Kleurentherapie gebruikt de kracht van kleur en kun je inzetten voor meer energie, kracht en healing in je leven. Kleuren zijn overal om ons heen en hebben een grote invloed op hoe je je voelt en op verschillende situaties reageert.

Overal om ons heen zien we kleuren. Ze zijn in de natuurlijke wereld, in de huizen waarin we wonen, de auto's waarin we rijden, de kleren die we dragen en in alles wat we zien. Kleuren zijn dan ook niet alleen betekenisloze onderdelen van onze omgeving. Ze kunnen de manier waarop we ons voelen en reageren op verschillende situaties veranderen.

Maar hoe zet je kleur in? Dat lees je hier.

Wat is Kleurentherapie


Wat is kleurentherapie?

Dit is een vorm van een alternatieve geneeswijze waarbij een verstoorde energiebalans word behandeld met behulp van kleuren. Het is eenvoudig te gebruiken en kan zelfs thuis beoefend worden. Deze therapie behoort tot de tak van de Ayurveda. Al eeuwen lang past men in de Indiase en Chinese geneeskunde kleuren toe om de Chakra’s te balanceren. Het doel van kleurentherapie is om de vijf essentiële elementen waaruit ons lichaam is opgebouwd in balans te brengen met behulp van kleuren.

De vijf basiselementen waaruit ons lichaam is opgebouwd zijn aarde, vuur, water, lucht en ruimte. Elk element heeft een eigen kleur en eigenschap. Kleurentherapie helpt bij het herstellen van de juiste kleur en eigenschappen van deze elementen. 


De basiselementen hebben de volgende kleuren:

  • Ruimte - lichtblauw 
  • Water - donker blauw 
  • Lucht - groen 
  • Vuur - rood 
  • Aarde - geel

Disbalans van de elementen kan een verstoring in het fysieke, mentale en spirituele deel van het lichaam teweegbrengen. Kleurentherapie kan hier weer een evenwicht in brengen, waardoor er weer harmonie ontstaat tussen lichaam en geest.

Kleurentherapie - paars rozeWanneer is de kleurentherapie begonnen?

Deze vorm van therapie bestaat al sinds de tijd van het oude Egypte. Egyptenaren geloofden in de kracht van licht en gebruikten verschillende kleuren licht om genezing in het menselijk lichaam te bevorderen. Kleurentherapie en de verbinding met het menselijk lichaam is in sommige culturen belangrijk gebleven. Zelfs in de westerse samenlevingen waarin veel gebruik wordt gemaakt van moderne geneeskunde, blijven natuurlijke genezers kleuren gebruiken om mensen te helpen hun fysieke en emotionele gezondheid te verbeteren. Daarnaast is het voordeel van kleurentherapie de eenvoudige manier van gebruik in vergelijking met andere therapieën. Het kost weinig inspanning en zorgt voor hele goede resultaten zonder bijwerkingen.


Kleuren en Chakra's

De oosterse geneeskunde is de bron van veel van de zogenaamde alternatieve therapieën om aandoeningen in het menselijk lichaam in de westerse wereld te behandelen. In de Indiase filosofie worden de chakra's beschouwd als de centra van spirituele kracht en het energieveld in ons lichaam. Elke chakra heeft een eigen kleur en een eigen energie, die beïnvloed en versterkt kan worden door het gebruik van kleur. 

 Meer over Chakra healing vind je hier >>


Kleurentherapie - effect van kleur op je lichaam - oranje rood


Hoe werkt kleurentherapie?

Kleurentherapie kan veel verschillende vormen aannemen en er zijn veel verschillende culturele en spirituele verbindingen met kleurgenezing over de hele wereld.

Vaak wordt kleurentherapie samen gebruikt met andere behandelingen. Zoals bijvoorbeeld chakra healing, edelsteentherapie, aromatherapie en reiki voor een extra versterking en impuls. 

Kleuren zijn er niet alleen om onze energie in evenwicht te brengen, maar ook om creativiteit te bevorderen en het leren van bijvoorbeeld een examen makkelijker te maken. Je kunt er blokkades mee op heffen en lichamelijke, emotionele en geestelijke spanningen mee verminderen. 

Werken met kleuren maakt je bewust van wat je nodig hebt in je leven, en de reden waarom die behoeften er zijn. Ook is het fijn om te weten welke kleuren je het beste kunt gebruiken voor genezing, gezondheid, plezier, ontspanning, inspiratie en bescherming van je lichaam.


Een veel voorkomende vorm van kleurentherapie is het gebruik van gekleurd licht. Een therapielamp kan bijvoorbeeld de kamer tijdens een sessie verlichten. Wil je zelf thuis aan de slag met kleurentherapie? Dat kan door bijvoorbeeld 
kleurwater te drinken , gekleurd licht te gebruiken in je huis of door dagelijks chakra healing en kleuren mediatie toe te passen in je leven.

➤ Bekijk ook de online cursussen Chakra healing en Zen met Meditatie 


Psychologische effecten van verschillende kleuren

Kleuren beïnvloeden onze mentale processen en kunnen onze stemming veranderen. Kleurrijk licht komt binnen door onze ogen en kan een bepaald psychologisch effect in het menselijk lichaam hebben. Elke kleur heeft een ander effect, dus er worden verschillende kleuren gebruikt voor verschillende mentale aandoeningen en stemmingsproblemen.


Kleurentherapie - blauw


Via je ogen

Een manier om te profiteren van lichttherapie is door eenvoudig naar de kleur te kijken. Je kijkt een paar minuten naar de kleur en je krijgt de therapeutische effecten wanneer er licht in je ogen komt. Dat is alles wat er nodig is. Waar je wel wat voorzichtig mee moet zijn, zijn de kleuren die je kiest. Groen wordt als de veiligste kleur beschouwd en staat voor genezing. Rood en oranje kunnen zorgen voor te veel opwinding en onrust veroorzaken.

Kleurentherapie werkt bij iedereen anders. Wat bijvoorbeeld bij jou helpt, kan bij iemand anders heel anders werken. Als je bijvoorbeeld veel angst hebt en kalm wilt worden, kan blauw of blauw licht een goede kleur zijn om te gebruiken. Maar als iemand anders depressief is, zou blauw niet de kleur zijn die bij kleurentherapie zou moeten worden gebruikt.

➤ Meer vormen van kleurentherapie en het gebruik van de kleuren vind je in het boek 'Leef met Kleur!'

Wat is Kleurentherapie

Gebruik Kleur in je leven en voel je Happy!

Boek Leef met kleur!

Kleur in je leven

Boek, Leef met kleur!

Met behulp van kleur kun je je leven een andere flow geven. Kom te weten hoe je o.a. meer energie krijgt wanneer je gaat werken met kleur en wanneer je de juiste kleuren in je voeding gebruikt. En ontdek wat kleurenheling als o.a. Chakra healing, meditatie en edelstenen met je lichaam en geest kan doen. 

In dit boek staan prachtige kleuren meditaties en oefeningen die je thuis makkelijk kunt uitvoeren. Vergroot je bewustzijn en krijg meer balans in je lichaam en geest.

Gebruik de natuurlijke kracht van kleur en pas ze toe in je dagelijkse leven, voel je happy door kleur!

Meer Artikelen

In onze drukke en veeleisende wereld kan het soms moeilijk zijn om verbonden te blijven met wie we werkelijk zijn. We worden vaak overspoeld door externe prikkels, sociale verwachtingen en ....

De herfst van het leven, ook wel bekend als de overgangsjaren, is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen die meestal begint rond de leeftijd van 42 tot 55 ....

Natuurlijke harmonie begint wanneer de Chakra's in je lichaam in balans zijn. In dit artikel "​Zijn jouw Chakra's uit balans? Ontdek het hier!" leer je hoe je zelf je energiecentra ....

Zoutlampen van 3 tot wel 120 kilo koop je hier voordelig en snel