Berichten,  Kleur,  Kleurenpsychologie,  Kleurentherapie

Wat is kleurentherapie?

Kleuren zijn overal om ons heen. Ze zijn in de natuurlijke wereld, in de huizen waarin we wonen, de auto's waarin we rijden, de kleren die we dragen en in alles wat we zien. Kleuren zijn niet alleen betekenisloze onderdelen van onze omgeving. Ze kunnen de manier waarop we ons voelen en reageren op verschillende situaties veranderen. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

More...


Kleurentherapie gebruikt kleurkracht om ons te genezen, energie te geven en te kalmeren.

Wat is kleurentherapie?

Kleurentherapie is een vorm van alternatieve geneeswijze waarbij een verstoorde energiebalans word behandeld met behulp van kleuren. Het is eenvoudig te gebruiken en kan zelfs thuis beoefend worden. Kleurentherapie behoort tot de tak van de Ayurveda. Al eeuwen lang past men in de Indiase en Chinese geneeskunde kleuren toe om de Chakra’s te balanceren. Het doel van kleurentherapie is om de vijf essentiële elementen waaruit ons lichaam is opgebouwd in balans te brengen met behulp van kleuren.

De vijf basiselementen waaruit ons lichaam is opgebouwd zijn aarde, vuur, water, lucht en ruimte. Elk element heeft een eigen kleur en eigenschap. Kleurentherapie helpt bij het herstellen van de juiste kleur en eigenschappen van deze elementen. 

De basiselementen hebben de volgende kleuren: 

  • ruimte - lichtblauw 
  • water - donker blauw 
  • lucht - groen 
  • vuur - rood 
  • aarde - geel

Elke disbalans van de elementen kan een verstoring in het fysieke, mentale en spirituele deel van het lichaam teweegbrengen. Kleurentherapie kan hier weer een evenwicht in brengen, waardoor er weer harmonie ontstaat tussen lichaam en geest.Wanneer is de kleurentherapie begonnen?

Kleurentherapie bestaat al sinds de tijd van het oude Egypte. Egyptenaren geloofden in de kracht van licht en gebruikten verschillende kleuren licht om genezing in het menselijk lichaam te bevorderen. Kleurentherapie en de verbinding met het menselijk lichaam is in sommige culturen belangrijk gebleven. Zelfs in de westerse samenlevingen die de voorkeur geven aan moderne geneeskunde, blijven natuurlijke genezers kleuren gebruiken om mensen te helpen hun fysieke en emotionele gezondheid te verbeteren.


Kleuren en Chakra's
De oosterse geneeskunde is de bron van veel van de zogenaamde alternatieve therapieën om aandoeningen in het menselijk lichaam in de westerse wereld te behandelen. In de Indiase filosofie worden de Chakra's beschouwd als de centra van spirituele kracht en het energieveld in ons lichaam.

Een voordeel van kleurentherapie is de eenvoudige manier van gebruik in vergelijking met andere therapieën. Het kost weinig inspanning en zorgt voor hele goede resultaten zonder bijwerkingen.

Vaak wordt kleurentherapie samen gebruikt met andere behandelingen zoals bijvoorbeeld edelsteen therapie, aromatherapie en reiki voor een extra versterking en impuls.

Kleuren zijn er niet alleen om onze energie in evenwicht te brengen, maar ook om creativiteit te bevorderen en het het leren van bijvoorbeeld een examen makkelijker te maken, je kunt er blokkades mee op heffen en lichamelijke, emotionele en geestelijke spanningen mee verminderen.

Werken met kleuren maakt je bewust van wat je nodig hebt in je leven, en de reden waarom die behoeften er zijn en welke kleuren je het beste kunnen gebruiken voor genezing, gezondheid, plezier, ontspanning, inspiratie en bescherming van je lichaam.Hoe werkt kleurentherapie?
Kleurentherapie kan veel verschillende vormen aannemen en er zijn veel verschillende culturele en spirituele verbindingen met kleurgenezing over de hele wereld.

Een veel voorkomende vorm van kleurentherapie is het gebruik van gekleurd licht. Een therapielamp kan bijvoorbeeld de kamer tijdens een sessie verlichten.


Psychologische effecten van verschillende kleuren
Kleuren beïnvloeden onze mentale processen en kunnen onze stemming veranderen. Kleurrijk licht komt binnen door onze ogen en kan een bepaald psychologisch effect in het menselijk lichaam hebben. Elke kleur heeft een ander effect, dus er worden verschillende kleuren gebruikt voor verschillende mentale aandoeningen en stemmingsproblemen.Via je ogen
Een manier om te profiteren van lichttherapie is door eenvoudig naar de kleur te kijken. Je kijkt een paar minuten naar de kleur en je krijgt de therapeutische effecten wanneer er licht in je ogen komt. Dat is alles wat er nodig is. Waar je wel wat voorzichtig mee moet zijn, zijn de kleuren die je kiest. Groen wordt als de veiligste kleur beschouwd en staat voor genezing. Rood en oranje kunnen zorgen voor te veel opwinding en onrust veroorzaken.

Kleurentherapie werkt bij iedereen anders. Wat bijvoorbeeld bij jou helpt, kan bij iemand anders heel anders werken. Als je bijvoorbeeld veel angst hebt en kalm wilt worden, kan blauw of blauw licht een goede kleur zijn om te gebruiken. Maar als iemand anders depressief is, zou blauw niet de kleur zijn die bij kleurentherapie zou moeten worden gebruikt.

Meer vormen van kleurentherapie en het gebruik van de kleuren vind je in mijn boek 'Leef met Kleur!'


Gebruik Kleur in je leven en voel je Happy!

Bestel nú het boek Leef met kleur! 

Boek
Leef met Kleur!
€ 19,97

(excl. verzendkosten)


Meer Artikelen

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang fysieke en emotionele veranderingen die hun dagelijks leven sterk kunnen beïnvloeden.Wil je weten of je al in de overgang bent? Dan kan deze test ....

Wanneer je Chakra's uit balans zijn, kun je last krijgen van bepaalde klachten zoals stress, angst of lichamelijke klachten. Maak nu de test en ontdek welke Chakra's in je lichaam ....

We hebben allemaal wel eens te maken met een soort van stress. Vaak zijn we zo druk met alle balletjes in de lucht houden, dat we tijd voor ontspanning vergeten. ....