Beeldende therapie


Beeldende Therapie

Beeldende therapie is een van de vijf therapievormen van creatieve therapie, voorheen creatieve therapie genoemd, maar tegenwoordig ook te vinden onder 'vaktherapie beeldend'. Het doel van deze therapie is door beeldende middelen zoals tekenen, boetseren, schilderen, etc. een veranderingsproces te bewerkstelligen. Het is een therapie die als doel acceptatie-, veranderings- en ontwikkelingsprocessen wil behalen. Deze verandering vindt plaats in het beeldend werken.

Belangrijk is de dialoog tussen de cliënt, de werkstukken en de beeldende therapeut. Via expressie en communicatievormen leert de cliënt te ervaren en uit te drukken wat met woorden soms moeizaam gaat.

Beeldende therapie - Leef met kleur

De beeldende therapeut gebruikt beeldende middelen en onderbouwde methodieken om onbewuste behoeften en gevoelens bewust en hanteerbaar te maken. Hierdoor kan de cliënt inzicht krijgen, verwerken en verrijken, maar ook het cognitief of lichamelijk functioneren kan vooruit gaan. Beeldende therapie onderscheidt zich van andere vormen van vaktherapie, doordat men in beeldende therapie werkstukken maakt die een blijvend karakter hebben.

De technieken en materialen sluiten aan bij de doelstelling, doelgroep, de methodiek en visie van de beeldende therapeut. Als basismateriaal wordt meestal teken- en schilder materiaal gebruikt, maar ook hout, metaal, klei en kosteloos materiaal worden vaak gebruikt.


Genezend Tekenen

Genezend tekenen is een holistische vorm van tekenen. Dat betekent dat er verband wordt gelegd en evenwicht wordt gezocht tussen denken, voelen en handelen, oftewel tussen je hoofd, je hart en je handen.

Met genezend tekenen (ook wel helend tekenen genoemd) werk je aan het zelfhelend vermogen.

Stel je voor dat jij je leven als een puzzel kunt zien. Dan is iedere ervaring een puzzelstukje dat vraagt om op de juiste plaats gelegd te worden, waardoor je weer gelukkiger verder kunt.

Het genezend tekenen helpt jou je puzzelstukjes op de juiste plaats te leggen. Met behulp van ondermeer tekenen en de uitleg van de gemaakte tekening, zul je inzichten krijgen die je verder helpen.

Door genezend tekenen kom je weer lekkerder in je vel te zitten. Je gaat je weer energieker voelen en je ervaart meer voldoening in je leven.

Er wordt getekend aan de hand van opdrachten. Bij genezend tekenen gaat het in eerste instantie niet om ‘mooi’ te kunnen tekenen, maar om het genieten en het plezier tijdens het maken van de tekening. Daarnaast ontwikkel je spelenderwijs je kleurgevoel, je creatieve vermogen en het werken met allerlei materialen en technieken.

Een tekening kan figuratief zijn of energetisch zoals krassend, golvend en zwalkend (‘zomaar’ kris kras over het papier gaan met potlood of krijt) over het papier zonder doel om iets herkenbaars te tekenen.

Genezend tekenen werkt voedend en ontspannend en is helend voor ieder stukje in je leven van alledag en krijg je op een helende, creatieve en inspirerende manier steeds meer inzicht in je zelf.


Beeldende therapie - Leef met kleur


Therapeutische waarde van het Mandalatekenen

“Een kleurrijke spiegel”

Het maken van een Mandala kan je gebruiken als spiegel voor jezelf. Je komt tijdens het maken van de mandala aspecten van jezelf tegen die je waarschijnlijk ook in het dagelijks leven tegen komt. Denk hierbij aan keuzes maken waar je bepaalde lijnen zet en welke kleuren je wilt gebruiken. Het kan zijn dat je niet kunt kiezen, dat het een perfecte mandala moet worden of dat je bijvoorbeeld andere weerstand voelt of juist heel veel energie. Hier kun je dan even de aandacht naartoe laten gaan, zodat je er bewust van wordt. Het is dus een spiegel naar je dagelijks leven: hoe ga je om met dat wat er gebeurt en hoe kun je het beïnvloeden?

Bewegingen op papier, kleuren en verdelingen hebben hun eigen energetische waarde en kunnen van invloed zijn in je leven. Elke plek van de Mandala staat voor een plek in je wezen en omgeving. Elke beweging en kleurkeuze heeft zijn symbolische waarde. Zo kun je gaan afleiden waar je eventueel moeite mee hebt, wat je sterke of zwakke plekken zijn. Dit alles goed is en niets fout is. Wat tijdens het tekenen gebeurt is echt en heeft voor jou een eigen functionele en intuïtieve waarde.

Mandala tekenen - Beeldende therapie - Leef met kleur

Wanneer je ervoor kiest om via het maken van Mandala’s in contact te komen met je intuïtieve bron, kun je de informatie die hieruit voortkomt gaan gebruiken en eventueel in je dagelijks leven toe passen. Misschien vind je het fijn om je beleving op te schrijven en dit later weer eens terug te lezen.


Zelf een simpele Mandala tekenen

Neem een zwarte stift, liefst met een dunne punt. Maak een aantal cirkels om elkaar heen. Dit kun je doen door uit de losse hand een paar cirkels te tekenen of je pakt een rond voorwerp waar je omheen tekent. De manier waarop maakt niet uit. Vervolgens vul je de cirkels met kleine rondjes, streepjes, driehoekjes of andere figuurtjes naar keuze. Je kunt dit net zo groot of klein maken als je wilt. Ook kun je kleuren toevoegen, extra randjes maken of een aantal vakjes vullen met puntjes. Experimenteren met witte stift op gekleurd papier kan ook. Alles kan en mag, de mogelijkheden zijn eindeloos.


Mandala tekenen - Beeldende therapie - Leef met kleur


Even geen behoefte om zelf een Mandala te maken?

Tegenwoordig zijn er in de boekhandel steeds meer kleurboeken te vinden met daarin Mandala’s om in te kleuren.


Bekijk onze mandala's die je kunt downloaden.


Leef met Kleur

In het boek 'Leef met Kleur' wordt het gebruik van Mandala tekenen uitgebreider uitgelegd, hierbij komt ook de oorsprong van de Mandala aan bod.

Boek Leef met kleur!

Kleur in je leven

Boek, Leef met kleur!

Met behulp van kleur kun je je leven een andere flow geven. Kom te weten hoe je o.a. meer energie krijgt wanneer je gaat werken met kleur en wanneer je de juiste kleuren in je voeding gebruikt. En ontdek wat kleurenheling als o.a. Chakra healing, meditatie en edelstenen met je lichaam en geest kan doen. 

In dit boek* staan prachtige kleuren meditaties en oefeningen die je thuis makkelijk kunt uitvoeren en je bewustzijn kunnen vergroten en kunnen helpen om meer balans te krijgen in je lichaam en geest.

Gebruik de natuurlijke kracht van kleur en pas ze toe in je dagelijkse leven, voel je happy door kleur!

*Inclusief toegang tot de speciale bookmember pagina's op deze site. Met extra informatie en aanvulling op de onderwerpen uit het boek en geweldige gratis extra's en kortingen op onze eigen producten!


Do more of what makes you happy - Happy Shop - Happy leven

Happy leven

Happy Producten

Ben je eraan toe om jezelf verder te ontwikkelen en bewuster te leven op spiritueel gebied? Bekijk dan onze Happy Shop en ontdek de verschillende spirituele producten die wij voor je in stock hebben of voor je aanbevelen!

Een Happy Leven begint bij keuzes te maken voor jezelf, door actie te ondernemen voor jezelf en door bewust te kiezen voor wat goed is in je leven, voor jou.

Een Happy leven begint ook bij verbinding maken met jezelf, waardoor je ook op een natuurlijke manier verbinding kunt maken met andere mensen, de natuur en het universum.

 

Do More Of What Makes YOU Happy!

Meer Artikelen

Dealen met je depressieAlles voelt als een zware opgave als je met een depressie te maken hebt. Naar het werk gaan, een praatje maken met

We hebben allemaal wel eens te maken met een soort van stress. Vaak zijn we zo druk met alle balletjes in de lucht houden, dat

Als we vreugde voelen, voelen we ons goed over onszelf. ​Daardoor voelen we ons ​​zelfverzekerd​, krachtig, bekwaam, beminnelijk en vervuld. Allemaal goede redenen dus om

Tekst vermelding: Wikipedia