Alle Artikelen,  Chakra balans

Chakra Kleuren oefening


Met deze Chakra Kleuren oefening breng je op een snelle en eenvoudige manier je Chakra's meer in balans.


Wat zijn Chakra's

Deze organisatiecentra zijn belangrijk voor het ontvangen, opnemen en overdragen van levensenergie. Het zijn doordringende centra van vitale levenskracht. 

Chakra betekent wiel of disk. Net zoals een computer heeft ieder Chakra ‘programma’s. Ze zorgen ervoor dat je levensenergie uitwisselt met verschillende soorten energie zoals fysieke, seksuele, emotionele, mentale en spirituele energieën. 


Blokkade

Als je een blokkade hebt in een van je Chakra’s kun je problemen in je lichaam ervaren op een of meerdere niveaus. Het is dan nodig om hieraan te werken zodat de energie in je lichaam vrijer kan gaan stromen. Als je bijvoorbeeld een blokkade in je Keelchakra oplost zal je creativiteit meer gaan stromen. Door een blokkade in je Heiligbeenchakra op te lossen zal je seksleven prettiger worden. En door je Wortelchakra meer te gronden kun je je financiële mogelijkheden verbeteren.

Er zijn zeven centra: van het Wortelchakra aan de basis van je wervelkolom tot het Kruinchakra net boven je hoofd. Wanneer alle Chakra’s evenwichtig trillen is je gezondheid en je welzijn optimaal. 


Regenboog

Elk Chakra wordt geassocieerd met een kleur van de regenboog. En elke Chakra stelt een niveau van bewustzijn voor dat kenmerkend is voor ons leven. Chakra’s vibreren in je energieveld. Het zijn de verbindende schakels tussen lichaam en geest.

Een simpele manier om in contact te komen met een Chakra is om je aandacht naar het gebied in je lichaam te brengen waar de Chakra fysiek gelokaliseerd is.

Chakra's Oefening


Chakra's: 7 krachtcentra in je energiesysteem

1. Het Wortelchakra bevindt zich in de buurt van het stuitbeen en heeft te maken met zelfbehoud, stabiliteit en funderen. Dit energiecentrum versterk je door je lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. De kleur rood hoort bij dit Chakra.

2. Het Heiligbeenchakra bevindt zich net onder de navel en staat voor emoties, seksualiteit en relaties. Het wordt ook wel milt- of Navelchakra genoemd. Dit energiecentrum versterk je door een bewuste beleving van je gevoelens en door gezonde grenzen te trekken. De kleur roze of oranje hoort bij dit Chakra.

3. De Zonnevlecht ligt in het bovenste gedeelte van de buik onder de punt van het borstbeen en wordt geassocieerd met wilskracht en zelfvertrouwen. Dit energiecentrum versterk je door je doelgerichtheid te verstevigen en in overeenstemming te brengen met de verlangens van je hart. De kleur geel hoort bij dit Chakra.

4. Het Hartchakra ligt in het midden van de borstkas vlak boven het hart en de thymusklier. Het heeft te maken met liefde geven en ontvangen. Dit energiecentrum versterk je door je authenticiteit te voeden en je vermogen om liefde te geven en te ontvangen te vergroten. De kleur groen hoort bij dit Chakra.

5. Het Keelchakra bevindt zich in de hals bij de adamsappel en ligt vlak boven de schildklier en het strottenhoofd. Het vertegenwoordigt zelfexpressie en communicatie. Dit energiecentrum versterk je door je zelfexpressie de ruimte te geven en je manier van communiceren te verfijnen. De kleur hemelsblauw hoort bij dit Chakra.

6. Het Derde Oog (ook wel Voorhoofdchakra genoemd) ligt in het midden van het voorhoofd, iets boven de brug van de neus. Het staat voor zelfreflectie en het intuïtieve zien. Dit energiecentrum versterk je door je zelfkennis te vergroten en je intuïtie te trainen. De kleur indigo hoort bij dit Chakra.

7. Het Kruinchakra bevindt zich boven op het hoofd. Het wordt de kroon van kennis en inzicht genoemd, en staat voor het integreren van spirituele en lichamelijke aspecten. Dit energiecentrum versterk je door beperkende overtuigingen los te laten en meer verantwoordelijkheid te nemen voor wat je doet en wat je wilt. De kleuren goudwit en violet horen bij dit Chakra.

Oefening: Chakra's in evenwicht brengen

Je kunt een of meerdere Chakra’s per keer doen of allemaal achter elkaar. Let op waar je behoefte aan hebt en waar je denkt dat je wel wat goede aandacht van en voor jezelf kunt gebruiken.

 • Zoek een plek in je huis op waar je ongestoord deze oefening, aan een tafel kunt doen. Voordat je begint leg je kleurpotloden klaar met de kleuren rood, roze, oranje, geel, groen, hemelsblauw (lichtblauw), Indigo (blauw/paars), Goudwit of violet (paars, lila).
 • Teken de bovenstaande afbeelding na.

➤ Wil je de oefening liever uitprinten? Download hier de Chakra Kleuren oefening zodat je het vaker kunt uitprinten en doen. Én krijg daarnaast een aantrekkelijk korting op de online cursus Chakra Healing.  


Leg nu het A4-tje voor je neer. Zorg dat je beide voeten op de grond staan en adem even een paar keer rustig in en langzaam uit.

Begin wanneer je je geaard voelt met de oefening. 

 • Schrijf over elk Chakra en het bijbehorende thema iets op over jezelf.
 • Begin bij het Wortelchakra, doe je ogen dicht en richt je aandacht even op die plek van je lichaam in je energieveld (je kunt je handen even op die plek houden) en maak daarna een rode cirkel op de plek waar de Wortelchakra zich bevindt (zie de afbeelding op het A4-tje). Kijk dan welke associaties naar boven komen in verband met je eigen leven, naar aanleiding van de woorden zelfbehoud, stabiliteit en funderen.
 • Doe hetzelfde bij elk Chakra en met een cirkel in de kleur en de thema’s van het Chakra.
 • Als je hiermee klaar bent richt je je aandacht beurtelings op je Chakra’s van boven naar beneden, begin dus met het Kruinchakra. Adem naar elk Chakra toe en zie bij elk Chakra de bijbehorende kleur intenser worden met je innerlijk oog.
 • Je eindigt met je Wortelchakra en masseert als besluit je voeten stevig totdat ze warm, soepel en stromend voelen.


Na de oefening is het aan te raden even te gaan zitten met een kopje Chakra thee voordat je weer aan je dagelijkse handelingen begint van de dag.

TIP: Je kunt deze oefening zo vaak doen als je maar wilt, vergeet dan niet om eerst een kopietje te maken van het A4-tje met afbeelding.

Wil je meer weten over Chakra Healing?

Bekijk dan deze online cursus!

Chakra balans - Online cursus Chakra healing, meditatie, edelstenen, EFT, eterische oliën, aura, yoga, kleur

Online cursus

Chakra Healing!

Leer hoe je zelf je leven kunt transformeren door Chakra Healing toe te passen in je dagelijkse leven en Chakra healing te geven bij anderen. 

 • Herken en breng balans in geblokkeerde chakra's
 • Voel meer flow, balans, afstemming en spirituele verbinding
 • Activeer je spirituele en energetische genezingsvermogen
 • Leer je chakra's in evenwicht te brengen d.m.v. fijne methodes als healings, oefeningen, meditaties en andere interessante tools
 • Inclusief toets en certificaat**

Kom tot bloei met Chakra Healing en ervaar meer balans!

Meer Chakra Artikelen

De herfst, een seizoen dat vaak wordt geassocieerd met de prachtige transformatie van de natuur, heeft veel meer te bieden dan alleen kleurrijke bladeren en

De kracht van helende kleurenmeditatieDe kracht van helende kleuren en meditatie is sinds de allereerste beschaving een heel natuurlijk iets. Elke cultuur, ongeacht de locatie

​Het kan soms moeilijk zijn om tijd en ruimte te vinden voor spirituele groei en welzijn. Het creëren van een "Sacred Space" of heilige ruimte