Kleur en je mind


Soms lijkt het alsof je geest een eigen leven leidt, alsof je geest je dingen laat denken of voelen die je helemaal niet wilt voelen of weer op wilt halen. Gedachten kunnen je behoorlijk in de war maken en je zelfs angstig, depressief, boos of bezorgd maken. Door te gaan mediteren kun je leren wat meer balans en rust te krijgen en te houden in je hoofd.


De vecht of vlucht reactie

De vecht of vlucht reactie komt uit de oertijd. Wanneer je vroeger namelijk oog in oog kwam te staan met een wild en gevaarlijk dier, reageerde je lichaam daardoor met het aanmaken van het stresshormoon, adrenaline. Dat zorgde ervoor het het lichaam klaar was om te vechten of te vluchten. Door de fysieke activiteit van het vluchten of vechten verdwenen de stresshormonen weer en begon de ontspanningsreactie.

In deze tijd reageert het lichaam nog steeds op dezelfde manier op spannende situaties. De kans dat je een wild beest tegenkomt is natuurlijk een stuk kleiner geworden, maar op het moment dat jij je bedreigd of beledigd voelt, om welke reden dan ook, komen er wel stresshormonen vrij. Waarschijnlijk reageer je niet meer met een lichamelijke activiteit, zoals ze dat vroeger deden met wegrennen of vechten waardoor de stresshormonen sneller verdwijnen, maar houd je je in of weet je er geen goede raad mee, waardoor je je niet snel kunt ontladen en ontspannen. Wanneer dit vaker voorkomt stapelen de stresshormonen zich in je lichaam en geest op en kun je je nog maar weinig ontspannen. Om de spanning kwijt te raken kun je verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld door te gaan sporten, je te laten masseren, jezelf te masseren of te gaan mediteren.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat door het beoefenen van meditatie een diepe vorm van ontspanning bereikt kan worden.


Wat is meditatie?

Meditatie is de kunst om je geest te beheersen, je te concentreren op één ding. Vaak wordt mediteren omschreven als het leegmaken van de geest.

Aan niets denken of je juist op één ding focussen. Op je ademhaling, een mantra, je lichaam.

Dit klinkt misschien makkelijk, maar de geest laat zich niet makkelijk dwingen. Afleiding, of het nu geluiden zijn, gedachten die gewoon opdoemen of lichamelijke ongemakken, alles kan je afleiden van deze concentratie of beheersing van je geest.

Maar je kunt je daarin oefenen.

In het boek 'Leef met Kleur' ga ik dieper in op Inzicht-meditatie en hoe je deze kunt toepassen in je dagelijks leven.Oefenmeditatie

Om te beginnen zoek je een rustige plek, ergens waar je rustig kunt zitten en waar je niet gestoord kunt worden. Zet bijvoorbeeld je telefoon even op uit.

Ga met een rechte rug zitten. Of ga in de kleermakerszit of de lotushouding zitten. Op een stoel gaan zitten kan bij deze meditatie ook, zet dan je voeten plat op de grond met je handen op je bovenbenen.

Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling, volg je adem die naar binnen en naar buiten stroomt. Tel wanneer je inademt door bijvoorbeeld van 100 naar 1 te tellen, maar in het begin kan van 1 tot 10 ook. Raak je de tel kwijt of merk je dat je gedachten afdwalen ga dan verder waar je was of begin opnieuw. Maak je er vooral niet druk over.

Probeer deze oefening eens een tijdje lang, elke dag te oefenen, zo'n 5 tot 10 minuten om mee te beginnen. Je kunt die tijd uitbreiden zo lang je wilt. De ene dag zal het gemakkelijker gaan dan de andere, maar probeer je vooral niet op het resultaat te richten. Verwacht niets en wordt vooral niet boos wanneer het niet lukt. Breng je gedachten gewoon weer terug naar waar je op mediteert. Na een tijdje zul je veranderingen in je dagelijks leven ervaren.


In het boek staan meerdere meditaties, waaronder een kleurenmeditatie die jou een geweldig en rustgevend effect kan bezorgen en jou dichter bij jezelf brengt. Nieuwsgierig? Klik dan op onderstaande link en geef jezelf een cadeautje! 
Speciaal voor bij het boek zijn 7 Chakra kleuren Meditatiekaarten ontworpen. Op elke kaart staat een affirmatie geschreven die past bij de bijbehorende Chakra. 

Chakra Power Meditation Cards

A5- Formaat

(Engels + Nederlandse uitleg)

12,95

Chakra Power Meditation Cards
Download PDF-Formaat

(Engels + Nederlandse uitleg)

7,95


Bookmembers kunnen op de bookmember pagina's gratis een meditatie kaart downloaden en met korting de Meditatiekaarten set kopen of downloaden.

Via een Speciale Code in mijn boek, krijg je toegang tot de Bookmember pagina's op deze site. Daar ga ik verder in op de onderwerpen die in mijn boek beschreven staan. Daarnaast zijn er mooie producten te downloaden, waaronder prachtige kleuren-mediatiekaarten! 

Bestel dus snel het boek LEEF MET KLEUR! en krijg toegang tot de Speciale Bookmember Pagina's en geniet van de vele extra's!


Meer Artikelen

Wij mensen zijn relationele wezens, ervoor gemaakt om ons tijdens het leven met elkaar te verbinden. We zijn niet voorbestemd om alleen te leven, afgezonderd

3 ademhalingsoefeningen om je lichaam in slaap te krijgen. Heb je en overvol brein? Blijf je piekeren over ideeën of dingen die je nog moet

Edelstenen & Chakra'sEdelstenen en Chakra's zijn een eeuwen oude combinatie. Edelstenen kunnen door hun unieke eigenschappen en kleur een belangrijke rol spelen bij de werking


Het Boek

Dit informatieve en praktische boek helpt je om de natuurlijke kracht van kleuren te ontdekken en ze toe te passen in je leven. 

Meer info


Aura & Chakra's

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Aura en Chakra Posters, o.a. uitleg over de lagen van de Aura en Chakra's.

Meer info


Meditatie & Kleur

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Chakrameditatie kaarten, behorende bij de 7 Basischakra's, incl. Affirmaties. 

Meer info


Kleur-rijke producten

Prachtige producten zoals boeken over kleur, meditatie en yoga, Aura soma, klankschalen, mandala en nog veel meer.

 Meer info