Kleuren zien


Hoe wij kleuren kunnen zien

Licht komt via de pupil in het oog. De lens die direct achter het regenboogvlies ligt, zorgt dat inkomend licht geconcentreerd wordt op de gele vlek van het netvlies, deze vlek is circa 3 mm groot. Het netvlies bekleedt ongeveer 65% van de binnenkant van het oog. Hier wordt licht waargenomen en omgezet in signalen. Via zenuwen, die gebundeld als oogzenuw het oog verlaten, gaan de signalen richting hersenen. Het netvlies bevat de lichtreceptoren van het oog, dit zijn de kegeltjes en staafjes. Er zijn 7 miljoen kegeltjes en 120 miljoen staafjes. De blauwe kegeltjes liggen net naast de gele vlek in het oog. Op deze kegeltjes wordt het inkomend licht als het ware verzameld. De signalen die de hersenen via het oog binnenkrijgen worden vervolgens omgezet in beeld.Kleuren zien we dus niet letterlijk met de ogen, maar met onze hersenen. De staafjes kunnen zelf geen kleuren onderscheiden, maar zijn zeer gevoelig voor licht waardoor we in de duisternis kunnen zien. Ook verzorgen de staafjes de waarneming van bewegingen. Van de 7 miljoen kegeltjes is 65% gevoelig voor rood, 33% voor groen en 2% voor blauw. De blauwe kegeltjes zijn in de minderheid, maar de hersenen zorgen voor versterking van het signaal voor blauw. De verschillende verhouding van absorptie van diverse kleuren bepaalt welke kleur we exact zien. Is er een gelijke verdeling van energie over rood, blauw en groen, dan zie je de kleur wit.


Voor- of afkeur van een kleur

Iedereen heeft wel een, meestal onbewuste, voorkeur of afkeur van een bepaalde kleur of misschien zelfs van meer dan één.

Een voorkeur voor een bepaalde kleur kan betekenen, dat we de energie van deze kleur nodig hebben.

Een afkeer van een bepaalde kleur kan betekenen dat we de energie niet meer nodig hebben en er teveel energie van meekrijgen waardoor we over-gestimuleerd kunnen raken. Denk bijvoorbeeld hierbij aan een onrustig kind in een rode omgeving. Het rood zorgt voor extra energie en lichamelijke activiteit, waardoor het kind nog onrustiger wordt.

Een tekort en een teveel aan een bepaalde kleurenergie kunnen ook dezelfde klachten of symptomen laten zien.Welke kenmerken horen bij een voorkeur van een kleur

Rood

Rood staat voor energie en vitaliteit, want rood is de creatieve kracht in het universum. Mensen die rood als hun lievelingskleur hebben, zijn vaak sterk en lichamelijk zeer actief. Meestal zijn zij slank en/of gespierd en hebben zij een goede spijsvertering. Deze mensen gaan er graag op uit en ze houden van gezelschap en genieten van het leven. Zij kunnen koppig en ongeduldig zijn en houden ervan om dingen snel af te wikkelen. Bij deze kleur hoort ook, snel gehumeurd zijn en snel opgewonden raken. Mensen die van rood houden moeten erop letten dat hun bloeddruk niet te hoog wordt en dat zij geen problemen krijgen van steenpuisten, huiduitslag of andere huidproblemen.

De kleuren om rood in evenwicht te brengen zijn groen en blauw. Groen brengt rust en harmonie, terwijl blauw vriendelijkheid en vrede brengt. Je kunt om meer balans in de kleuren te krijgen deze Chakra kleuren meditatiekaarten gebruiken.


Oranje

Mensen met oranje als lievelingskleur zijn net zo vitaal als mensen die rood prefereren, maar zijn praktischer ingesteld. Liefhebbers van oranje zijn levenslustig en houden ook van uitgaan, want zij zijn vrolijk en speels van aard. Behalve actief zijn ze ook praktisch en tot deze groep mensen behoren goede ontwerpers. Mensen met oranje als lievelingskleur moeten op het niveau van hun energie letten. Vaak lijden ze aan stress en een aangetast immuunsysteem.

De kleuren om oranje in evenwicht te brengen zijn blauw en indigo.


Geel

Geel is de kleur van de zon, waardoor mensen met geel als lievelingskleur verstandig en levenslustig zijn. Zij zijn in alles om hen heen geïnteresseerd en hebben vaak belangstelling voor de wetenschap. Mensen die van geel houden communiceren goed, maar nemen vaak te veel hooi op hun vork. Geel is ook de kleur van de geest. Mensen met een voorkeur aan geel kunnen logisch en helder denken. Zij hechten ook meer belang aan de geest dan aan het lichaam. Dat kan tot gevolg hebben dat lichamelijke inspanning hen snel teveel is en vaak eten zij ook niet goed. Daardoor hebben deze mensen vaak problemen met hun spijsvertering, als ook met lever en milt. Zij hebben regelmatig lichaamsbeweging nodig.

De kleur om geel in evenwicht te brengen is violet. Violet brengt wijsheid.


Ben je benieuwd naar de kenmerken van de kleuren groen, blauw, indigo, paars?

En wil je meer weten over de afkeer, blokkades en negatieve eigenschapen van bepaalde kleuren? Klik dan meteen hieronder om het boek Leef met Kleur te bestellen!


Via een Speciale Code in mijn boek, krijg je toegang tot de Bookmember pagina's op deze site. Daar ga ik verder in op de onderwerpen die in mijn boek beschreven staan. Daarnaast zijn er mooie producten te downloaden, waaronder prachtige kleuren-mediatiekaarten! 

Bestel dus snel het boek LEEF MET KLEUR! en krijg toegang tot de Speciale Bookmember Pagina's en geniet van de vele extra's!Meer Artikelen

Wij mensen zijn relationele wezens, ervoor gemaakt om ons tijdens het leven met elkaar te verbinden. We zijn niet voorbestemd om alleen te leven, afgezonderd

We hebben allemaal wel eens te maken met een soort van stress. Vaak zijn we zo druk met alle balletjes in de lucht houden, dat

De maan is een van de mooiste en meest indrukwekkende objecten aan de hemel en ongelooflijk interessant om te zien, aangezien de maan er elke


Het Boek

Dit informatieve en praktische boek helpt je om de natuurlijke kracht van kleuren te ontdekken en ze toe te passen in je leven. 

Meer info


Aura & Chakra's

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Aura en Chakra Posters, o.a. uitleg over de lagen van de Aura en Chakra's.

 Meer info


Meditatie & Kleur

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Chakrameditatie kaarten, behorende bij de 7 Basischakra's, incl. Affirmaties. 

Meer info


Kleur-rijke producten

Prachtige producten zoals boeken over kleur, meditatie en yoga, Aura soma, klankschalen, mandala en nog veel meer.

 Meer info