Kleurrijk eten

Kleur in het voeding

Van grijs weer wordt bijna niemand vrolijk. Wanneer de zon schijnt gaat bijna iedereen naar buiten en ziet de wereld er een stuk aantrekkelijker uit. Zo is het eigenlijk ook met groente en fruit. Van een bord vol met grijze voedingsmiddelen word je niet blij, terwijl kleur juist uitnodigt om te eten.

Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen, waar onze stemmingen en gevoelens opgeslagen worden. Een bepaalde kleur kan mede daarom een bepaald gevoel of een bepaalde herinnering bij je oproepen.


Kleur is heel gezond

Gekleurde groenten en fruitsoorten zien er niet alleen heel vrolijk uit, maar ze zijn ook nog eens heel gezond. Leuk om te weten is dat de sterkst gekleurde groenten zelfs de meeste anti-oxidanten bevatten! Anti-oxidanten pakken de vrije radicalen in het lichaam aan. Vrije radicalen komen vrij in het lichaam bij bepaalde processen en kunnen, wanneer ze zich in grote hoeveelheden in het lichaam bevinden, hart- en vaatziekten en zelfs kanker veroorzaken.

Elke kleur in groenten en fruit bevat andere vitaminen, mineralen en goede stoffen.


Een paar voorbeelden:

Rood: Anthocyaan

Rode groentes en fruitsoorten hebben een positieve invloed op het bloed, het hart en het tegengaan van kanker. De kleur van passie, liefde en warmte.

Als je behoefte hebt aan doorzettingsvermogen, warmte en passie. Als je lusteloos bent of als je weinig hebt eet dan de kleur rood!

Welke groenten en fruit zijn rood?

Aardbeien, framboosaardbei, cranberry’s, granaatappels, rode aalbessen, rode kool, rode bieten, framboos, rabarber, rode paprika, rode uien, rode peulvruchten (kievietsbonen of kidneybonen), rode appels, kruisbes, gojibessen, lychee, rode peper, tomaat, watermeloen, kersen, radijsjes, drakenvrucht, roodlof, rode sla, vijgen, rode linzen, morel, ramboetan.

Oranje/geel: Beta-caroteen, flavonoïden

Oranje en gele groenten en fruitsoorten hebben een goede invloed op de bloeddruk en de weerstand van de huid.

Oranje is de mengkleur van Rood en Geel. Deze kleur heeft van beide eigenschappen dus een mix. Hierdoor werkt deze kleur harmoniserend. Je kunt over het algemeen zeggen dat de kleur oranje blij maakt. Het geeft opgewektheid, positiviteit en levensvreugde. Mis je dit deze dag? Eet dan de kleur Oranje!

Welke groenten en fruit zijn oranje?

Sinaasappel, mandarijn, grapefruit, nectarines, kaki, mango, abrikoos, perzik, honingmeloen, bergbraambes, bospeen, winterpeen, winterwortels, cactusvijg, pompoen, oranje paprika, gojibessen, groene charentais, suikermeloen, kaapse kruisbes, kiwando, miniola, papaja, passievrucht, sweetie.


Geel is de kleur van de zon. Geel geeft levenskracht en warmte. De kleur geel maakt vrolijk en brengt geluk en hoop. Heb je deze eigenschappen nodig? Eet dan de kleur geel!

Welke groenten en fruit zijn Geel?

Banaan, citroen, ananas, kiwi gold, suikermeloen, gele paprika, gele appels, blimbing, carambola, galiameloen, gember, honingpomelo, kweepeer, boterbonen, limequat, maracuja, mais, mirabel, nangka, pomelo, gele tomaat.

Groen: Luteïne, zeaxanthine en indolinen

Deze groenten en fruitsoorten zijn goed voor het zenuw- en beendergestel en gezichtsvermogen.

Groen is de mengkleur van geel en blauw en bezit ook de eigenschappen van die kleuren in een zachtere variant. Groen is de kleur van de natuur. De basis van alles. Zouden daarom zoveel groenten en fruit een groene kleur hebben? Groen is ook de kleur van gezondheid. Het geeft nieuwe vitaliteit en gezondheid. Als je ziek bent of je bent net ziek geweest, eet dan vooral de kleur groen!


Welke groenten en fruit zijn Groen?

Broccoli, spinazie, selderij, sperziebonen, lamsoren, ijsbergsla, rucola, paardenbloemblad, andijvie, peultjes, winterpostelein, prei, snijbiet, boerenkool, groene kool, spitskoop, paksoi, druiven, kiwi, avocado, komkommer, augurk, groene peper, groene paprika, vele soorten sla, amsoi, groene appels, artisjok, groene asperges, courgette, bosui, lente-ui, cherimoya, chinese kool, peren, doperwten, groene linzen, tuinbonen, witte druiven, feijoa, galiameloen, groene charentais, guave, snijbonen, kapucijners, kiwando, kousenband, limoen, limequat, okra, pomelo, raapstelen, reine claude, romanesco, savooienkool, spruitjes, suikerappel, sweetie, zeekraal.

Wil je meer lezen over andere gekleurde groenten en fruitsoorten en hun werking? Bestel dan vandaag nog het boek "Leef met kleur!" en ontdek hoe je met een speciale code toegang krijgt tot de Book-membership pagina op deze site met vele extra's, waaronder ook heerlijke gekleurde recepten!


Meer Artikelen

Wij mensen zijn relationele wezens, ervoor gemaakt om ons tijdens het leven met elkaar te verbinden. We zijn niet voorbestemd om alleen te leven, afgezonderd

Alles voelt als een zware opgave als je met een depressie te maken hebt. Naar het werk gaan, een praatje maken met vrienden of gewoon

De maan is een van de mooiste en meest indrukwekkende objecten aan de hemel en ongelooflijk interessant om te zien, aangezien de maan er elkeHet Boek

Dit informatieve en praktische boek helpt je om de natuurlijke kracht van kleuren te ontdekken en ze toe te passen in je leven. 

Meer info


Aura & Chakra's

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Aura en Chakra Posters, o.a. uitleg over de lagen van de Aura en Chakra's.

 Meer info


Meditatie & Kleur

Speciaal, als aanvulling op het boek, ontworpen Chakrameditatie kaarten, behorende bij de 7 Basischakra's, incl. Affirmaties. 

Meer info


Kleur-rijke producten

Prachtige producten zoals boeken over kleur, meditatie en yoga, Aura soma, klankschalen, mandala en nog veel meer.

 Meer info